Logo
Vytisknout tuto stránku

Drakiáda 14.10.2006

Rakovník – Úctyhodných patnáct ročníků má za sebou rakovnická drakiáda, kterou tradičně na rakovnickém letišti pořádá DDM Rakovník a Leteckomodelářský klub Rakovník, letos za finanční podpory grantu MěÚ Rakovník „Neseďme doma“ a Metal Aliance Rakovník. Jubilejní patnáctá drakiáda je ve své historii i možná rekordní, do oblak nad letiště vzlétlo celkem 81 draků a někteří se vydali skutečně vysoko.

„Měl jsem na cívce tři sta metrů provázku a vymotal jsem ho celý,“ řekl nám po vyhlášení výsledků Ondřej Kladišovský z Petrovic, majitel draka Pepy, který dosáhl nejvyšší výšky.
 
Vysoko do oblak se však pustili i další. Třeba dráček jménem Utrháček dostál svému jménu a majiteli Ottíku Schögelovi z Panošího Újezda opravdu uletěl. Také došlo k několika karambolům, to když si draci navzájem zkřížily cestu a propletly se jejich šňůry, na kterých je majitelé drželi. Draků totiž bylo tolik, že jen opravdu dobrý pozorovatel dokázal poznat, který provázek ke kterému draku ve vzduchu vede.
 
V Rakovníku se už tradičně soutěžilo ve dvou kategoriích. Draci kupovaní a draci dělaní. Mezi těmi domácími volí kromě zmiňované výšky porota i dračí miss, tedy vlastně dračího missáka, protože letos tuto kategorii ovládli samí draci a vyhrál Listňáček čtyřleté Štěpánky Kalašové ze Šanova. Jak bylo vidět, dračích druhů je požehnaně. Draci barevní, s ocasem i bez, cenící zuby i smějící se na okolí, také vousáči nebo třeba běloši. Ale jedno mají všichni společné. Skvěle létají a mají děti rádi. A koho už omrzelo držet draka na provázku, předal špulku třeba mámě a vyzkoušel své štěstí v různých soutěžích. Kopalo se míčem na branku, házelo se kruhy, naslepo stříhaly bonbóny na provázku a spousta další zábavy. Za úspěchy pak dostaly děti malé dárky od sponzorů a porotou vyhodnocení pak na závěr i další ceny za dračí soutěže. Na každého se dostalo, všichni ti, co nevystoupili zrovna na bednu vítězů, skončili devátí, a tak pořadatelé rozdali dárky opravdu všem.
 
„Jsem ráda, že 15. ročník naší společné Drakiády co do návštěvnosti dosahoval již ke stovce startujících (zapsáno 81, bez čísel létalo více dráčků), počasí bylo nádherné, všichni účastníci úžasní. Škoda jen, že sobotní odpoledne nebylo natočeno z pod oblak, jaký by byl fantastický pohled jen na okres Rakovník, draci létali nejen zde, ale i v Novém Strašecí, Kněževsi a poprvé i v Pavlíkově, je to prostě úžasné,“ netajila se svým nadšením Marie Círová z pořádajícího rakovnického Domu dětí a mládeže.

Další informace

  • Teplota: - 15 °C
  • Síla větru: 0 m/s
  • Směr větru: Severní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015