Logo
Vytisknout tuto stránku

Rakovnická drakiáda 2008

Rakovnická drakiáda má za sebou další úspěšný ročník. Pořadatelé z DDM Rakovník a LMK Rakovník mohou být spokojeni. Snad každý z nás zná z obrázků malíře Josefa Lady dva symboly podzimu – pečení brambor a pouštění draků. Zatímco dnes už dým bramborové natě na polích najdete spíše výjimečně,

draci na modrém nebi určitě nevymřou. Také na rakovnické letiště se v sobotu vylétlo několik desítek draků ať už těch klasických z latěk a papíru, nebo jejich modernějších verzí z igelitu. Nechyběli draci usměvaví, barevní a strakatí, draci různých tvarů a velikostí, ale třeba i létající netopýři nebo akrobatičtí řízení dvěma šňůrkama.
 
Zajímavě ve vzduchu působil největší drak soutěže, dvou a půl metrový batmanův symbol - silueta netopýra, kterou se filmový hrdina volal na pomoc. Stavitel a pilot Ondra Kladišovský nám k němu řekl: „Stavěli jsme ho s Vaškem Chytrým tři víkendy, je z černé fólie a symbol netopýra je ze žluté samolepící fólie koupené v tiskárně. Nejdříve se musel zvětšit a rozmalovat, pak vyřezat a nakonec nalepit na draka.“ A že se povedlo, svědčil žlutý netopýr zavěšený hodně vysoko ve vzduchu.
 
Drakům letos přálo hlavně slunce propukajícího babího léta, vítr byl o poznání lakomější, ale přesto občas zafoukal a draky vynesl vzhůru. „Trochu nám oproti minulým rokům ubyly doma dělaní draci, dnes jich tu máme celkem osmnáct,“ konstatovala hlavní pořadatelka Marie Círová z DDM Rakovník. Přesto i ona byla s účastí spokojena, vždyť startovní číslo si vyzvedlo 65 majitelů draků a dráčků, mezi nimi i půlroční Terezka Havelková z Rakovníka a tedy nejmladší účastnice drakiády, nebo třeba nejvzdálenější účastník Michal Taufman z Hradce Králové.
 
Doma vyrobení draci se již tradičně ucházeli o přízeň poroty v soutěži krásy, tím nejkrásnějším se zaslouženě stal dráček Vojty Divišovského, druhým nejkrásnějším byl drak stavěný Madlenkou Jirkovskou 9 a pomyslný bronzový medailistu přinesl Kuba Horálek.
 
Všichni draci pak soutěžili v eleganci svého letu. Zde si nejlépe vedl drak, který na provázku držel Václav Folda a hned za ním si stříbro vylétala krotitelka draků Eliška Füreková.
 
Pro nejlepší účastníky byly opět připraveny zajímavé ceny, poděkování a diplom pak získal každý, kdo se letošní drakiády zúčastnil. A kdo chtěl a zůstal, mohl se podívat na letadla rakovnických modelářů, které vystřídaly draky na modrém nebi nad rakovnickým letištěm.
 
 

Další informace

  • Teplota: 12 °C
  • Síla větru: 1 m/s
  • Směr větru: Jižní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015