Logo
Vytisknout tuto stránku

Rakovnické minimakety 2010

Pátému ročníku Rakovnických minimaket 2010 byl neobyčejně nakloněn svatý Petr, když nad letiště dodal nádherné počasí s minimálním větrem v příhodném směru již od samého rána. Nadšení účastníci tak po příjezdu stačili dřív odstartovat,

než se přivítat s ostatními. A létalo to v sobotu každému. Účast proti minulému ročníku byla sice slabší, sešlo se nás dobrých deset skalních minimaketářů, co se týče modelů, kolegové a diváci, kteří našli cestu na rakovnické letiště, jich mohli vidět víc než dvacet. Ne všichni přijeli pouze s osvědčenými modely v očekávání zhoršení počasí. I letos se objevily novinky, jako např. Albatros D.II, PB-6 Racek, výškový MIG, nádherný Howard ze zlaté éry letectví. Radek Gregovský s Petrem Konopáskem si vybrali rakovnické setkání pro křest dalších 3 nových plánků minimaket – Sopwitch Schneider, Racek a PWS.4 – poslední jmenovaný model již dříve postavil Martin Huk a přivezl jej také na setkání.

Starty v sobotu nikdo nepočítal, časy některých modelů byly více než vynikající. S pomocí termiky vydržel Rapid Michala Křepelky ve vzduchu 3 minuty 8 s., při startu z asfaltové plochy a přistání na tutéž plochu dokázal 71 s. Michalovi ten den létalo výborně všechno. I jeho Canard ulétl přes 80 vteřin, Šmolík mu naletěl 99 s. Martin Huk letěl s PWS 70s. Dobré časy měl i Radek Gregovský s osvědčenými modely Magister a Fokker D-VIII -55 s. Petr Konopásek startoval dobře také s Fokkerem D-VIII 29 s.,a Piper Vagabondem. Hlavně se mu ale povedlo zalétat zcela nový Howard podle pravidel Golden Age Cupu, vymáčkl z něj 32 vteřin. Maketa výškového MIGu rovněž okusila vzduch poprvé na rakovnickém letišti. Tam bude ale zapotřebí víc úsilí pro zalétání – zkrátka je to dolnoplošník. Maxikus přivezl, jak jinak než na kole, Robert Pajas, a to hned třímotorový dopravní Dewoitine. Navíc přijel s celou rodinou a ve vozíku přivezl syna. Asi aby si zvykal na letiště. Neúnavně létal Honza Vrba s Blériotem systém Kašpar (RC minimaketa), přesně podle přání fotografů.

Nemůžu nezmínit vloni vynechanou kategorii vystřelovadel proudových strojů z padesátých let, kde se jich sešlo sedm – dva MIG-15, tři Albatrosy, Vampire a Mosquito (sice není reaktivní, ale do doby zapadá). Některé stroje létaly opravdu divoce, Dáda Dvořák se sám sobě dvakrát trefil do zad, nehledě na nebezpečné průlety mezi ostatními modeláři.

Ani letos nechyběl stálý účastník Ing. Gašparín. Letos předváděl miniaturní dmychadlo pro elektropohon na makety proudových strojů, nádherné a s dostatečným tahem.

Ani se nám nechtělo na letišti skončit. Drobná přeháňka kolem páté hodiny nás však vyhnala z plochy, a tak jsme provedli přesun směr chalupa, kde nás čekala sprcha, večeře a spousta plánků a dalších věcí k diskusi. Ta se rozproudila hned po vynikajícím guláši od Michala Křepelky a dobrém pivu od našeho sponzora pro dodržování pitného režimu. Prořídlou partu (ne všichni zůstali na večer) doplnili Zbyněk Musil a Honza Šnejdar, kolegové modeláři, i když z jiného oboru, a Pavel Pachovský. Hvězdou večera se pak stal Míla, zejména imitacemi našich současných i minulých politiků. To se nedá popsat, musí se vidět a slyšet.

Myslím, že si letošní ročník můžeme všichni pochvalovat. Každý se mohl vyřádit co mu guma a kysličník stačil. Celá parta pak děkuje svatému Petrovi za super počasí, LMK Rakovník za poskytnutí prostoru. My jako pořadatelé děkujeme všem zúčastněným za předvedené modely a vynikající výkony. Budeme se těšit na další ročník.

D. Dvořák

Další informace

  • Teplota: 26 °C
  • Síla větru: 4 m/s
  • Směr větru: Jiho-západní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Občas pršelo
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015