Logo
Vytisknout tuto stránku

Minimakety 2012

Letošní rakovnické minimakety poznamenal dost silný vítr, naštěstí jihozápadní, který nám umožnil alespoň trochu poletovat. I díky počasí byla účast menší než v předchozích dvou letech. Přijeli Tomáš Vostradovský s Petrem Onemichlem, letos nechyběl ani Honza Vrba,

zatím nikdy nevynechal Petr Konopásek a Michal Křepelka s Matějem. Martin Huk přivezl nového pilota, syna Kryštofa. Těší nás také to, že se na minimaketářské akci objevují nové tváře. Letos se přijeli podívat a alespoň ukázat své modely J. Vodička a Standa Kopřiva. Vzhledem k počasí se však ani nepokusili své modely předvést za letu.  J. Vodička měl model prvního stroje s pohonem na sluneční články v provedení na CO2, hodně lehký. Ten by patrně po vypuštění z ruky už nenašel.
 
Stálicí na setkání minimaket je Štefan Gašparín, který pod palbou dotazů na úpravy jeho motorů prozradil něco ze svých tajemství. Vzhledem k počasí část odpoledne proběhla hromadnou úpravou motorů na CO2. Nářadí se chopil Michal Křepelka a předvedl, co lze z motoru vymáčknout bez dalších složitějších úprav.
 
I přes nepříznivé počasí se létalo. Michal si nedal říci a pustil do luftu Letov Š-39. Bylo z toho 49,5 s. Zkusil i Junkers, a ten mu zmizel v řepce za 76,4 s. Dolnoplošníky nebyly tak odolné proti silnému větru, Martinův Caudron byl na zemi po 14,8 s a Tomášův P.40 za 12,9 s, když předtím překonali víc než půl modelářské plochy.
 
Na letošní ročník vyhlásil Michal Křepelka soutěž s Aerosportem. Na startu jich bylo pět – Michal, Petr Konopásek, Petr Onemichl, Tomáš a Martin. Měřil jsem čas při jejich pokusech o zalétání nových strojů. Nejlépe v tréningu na tom byl Michal, dosáhl časů 46, 44,6 a při třetím startu zmizel za kaštany v čase 104,9 s. Podle popisu, kde Michal pro model byl, ulétl dobře dva kilometry. Aerosport Petra Konopáska měl zlepšující se tendenci, časy 25,1, 29,6 a 43,9 s naznačovaly, že je se seřizováním na dobré cestě. Také Tomášův Aerosport  se lepšil let od letu. Z 10,1 na 57 s. Nakonec jsme se dohodli, že kluci budou létat stylem „hromadný start“ pro zjednodušení a napínavější průběh. Znamená to, že ten, kdo přistane první, nepostupuje do dalšího kola. Vzhledem k větru bylo i omezeno natáčení svazku na 700 otáček pro první kolo, pak se po stovce přidávalo, což byla zřejmě chyba, která nás donutila šplhat po kaštanu. Ve druhém kole tam metr pod vrcholem přistál Michalům Aerosport a Petr Konopásek ho musel tyčí donutit spadnout. Znamenalo to ovšem několik děr do potahu. V posledním kole, kde se rozlétával Michal s Martinem, měl víc štěstí Martin a tak byl stanoven vítězem Aerosport Cupu. Michal byl druhý, Petr Onemichl s Tomášem Vostradovským společně na třetím místě.
Navečer se zdálo, že se vítr uklidňuje, a tak Petr Konopásek a Dáda Dvořák začli střílet tryskáče. Petrovi se povedlo úspěšně přeletět ohradu s uskladněným materiálem, a tak byl vyhlášen vítězem přes vystřelovala.
 
Večerní pokračování na chalupě u Dády Dvořáka mělo už tradiční průběh – Michalův vynikající guláš a hromady plánků na prohlížení.
 
 

Další informace

  • Teplota: 18 °C
  • Síla větru: 4 m/s
  • Směr větru: Jiho-západní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015