Logo
Vytisknout tuto stránku

Minimakety 2014 Doporučený

Již osmý ročník setkání pilotů, konstruktérů a příznivců malých maket s pohonem gumovým svazkem, motorkem na CO2 nebo elektro proběhl na modelářské ploše v Rakovníku 7. června 2014, tedy v pravidelném termínu. I přes hrozbu svatého Medarda nám počasí přálo.

Mírný vítr foukal všemi směry, ale umožnil létání podle chuti každého pilota.
 
Na setkání letos přijeli skalní příznivci – Honza Vrba, Michal Křepelka s Matějem, Petr Konopásek, Martin Huk, Mirek Stodůlka, Jan Vodička, Petr Onemichl a Robert Pajas jako obvykle na kole. Nechyběl ani Štefan Gašparín, tvůrce motorů na CO2. Tomáš Vostradovský se letos omluvil. I přes nevelký počet účastníků se sešlo dost modelů: PB-1 Racek, BD-4, Bristol M.1, Siemens-Schuckert a Aerosport Michala Křepelky, Fokker XVIII a G-3 Roberta Pajase, Wittman Bonzo, Siebel 202, Marabu a RC Corsair Martina Huka, Piper Vagabond, Fokker D-VIII, Aeronca Champion, Howard, RC akrobat a stíhačka na dmychadlo Petra Konopáska, RC Bristol Boxkite Honzy Vrby, Petr Onemichl trápil dva již dříve postavené modely podle Golden Age Publications, Mirek Stodůlka předváděl DH-5 se záporným stupněním křídel, J. Vodička neúnavně zkoušel soutěžního gumáska a překvapením pro ostatní byly dva nové celobalsové modely D. Dvořáka Curtiss Falcon jako oříšek na CO2 s objemem 24 mm2 a Laird Supersolution s gumovým pohonem. Nebyla ani nouze o diváky jak příchozí, tak z LMK Rakovník.
 
Létalo se v podstatě od rána. Michala nevaroval výkon Siemens-Schuckerta, kdy překonal napříč celé letiště a skončil daleko v poli. Pořád upravoval motor a seřízení, až mu tento model odpoledne ulétl severním směrem. I přes okamžitou pomoc kolegů z LMK Rakovník se ho najít nepodařilo. Ostatním se také dařily slušné lety. Příjemným překvapením pro Martina byl výkon Wittmana Bonzo – pro vysvětlení, model má plochu křídel asi jako Starfighter a přesto dosahoval slušné výsledky. Ani Howard Petra Konopáska a Marabu Martina Huka nezapomněly létat. Po několika drobných úpravách (obrátky motoru) předváděl slušné lety i Curtiss Falcon Dády Dvořáka, i když ještě chybí zbarvení. Honza Vrba u svého „Draka“ patrně spálil motor, protože letěl pouze ráno a pak se mu už motor neroztočil. Druhou totální ztrátou byl Corsair Martina Huka, kterého jsme najednou viděli, jak něco sbírá po zemi. Prostor a čas využil i Mirek Stodůlka k zalétání DH-5 aj. Vodička předvedl později odpoledne, jak má vypadat let soutěžního gumáka. S vystřelovadly se vyřádil Matěj Křepelka. Michal by ho měl konečně dokopat, aby si postavil svoje.
 
Den jsme slušně prolétali, vzhledem k tomu, že už všichni měli nějaký program na večer a na neděli, rozešli jsme se kolem páté hodiny upečení a spokojení. Kluci poděkovali za azyl LMK Rakovník a já už se na tuhle partu těším na příští rok.
 
 

Další informace

  • Teplota: 17 °C
  • Síla větru: 3 m/s
  • Směr větru: Jiho-západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015