Soutěž RCMX o pohár MVVS, 4.8.2007

V sobotu 4. srpna se v Rakovníku uskutečnila z důvodu počasí odložená soutěž sportovních obřích polomaket Pohár MVVS 2007. Tentokrát to počasí všem vynahradilo, bylo jasno okolo 25 stupňů tepla a vítr o rychlosti 1 - 4 metry za vteřinu také nikomu příliš problémů neudělal.

Po statickém hodnocení se před zraky rozhodčích Pepíka Spousty, Dády Dvořáka, Dagmary Novákové, Milana Hůly, Honzy Vostatka a Jirky Habarta začalo s letovou částí. Počítačové analyzační centrum tradičně ovládal Jarda Hoblík.
 
Na start své okřídlené stroje postavilo celkem devět pilotů. Z Ostrova nad Ohří přijeli Jaroslav Neubauer s krásně zpracovaným dvouplošníkem A - 34 Kos a s neméně dokonale postaveným Sopwithem 1 1/2 Strutter dorazil jeho kolega Václav Hranáč. Nechyběli ani všetatští Luboš Zalabák s Z - 181 / C6 a Miroslav Amler pilotující Zlin 22 Junák. Silnou výpravu vyslali na rakovnické letiště z Pavlíkova. Miroslav Husák přivezl svojí výzbrojí okolí hrozícího IL 2 Sturmovnik, Milan Novák nasadil FW 190 D9 a Martin Koutecký vsadil na eleganci akrobata Extra 330 S. Martin Kárník, jediný zástupce z Kladna, opět létal s Shutte Lanz DIII a domácí barvy hájil na Poháru premiérově Pavel Vydra s osvědčeným Spitfirem Mk IX.
 
Ze statistiky nejlépe vyšel léty prověřený Focke-Wulf Milana Nováka (567 bodů) a oku leteckých nostalgiků lahodící Kos Jarda Neubauera (538,5 bodu), o pouhých sedm bodů za mím byl Hranáčův Sopwith (531 bodů). Zajímavá shoda 477 bodů nastala mezi Husákovým Sturmovnikem a Zalabákovým Z - 181. Jak Pavel Vydra, tak Martin Koutecký pak na statistice doplatili na to, že jejich stroje byly původně určeny pro nesoutěžní létání a jejich zisk 432, rezpektive 330 bodů, je posadili na dno pořadí.
 
Letová část začala nejlépe pro zkušeného matadora Míru Husáka, který první kolo zalétal za 1730 bodů, tedy o devadesát víc než Zalabák s Z - 181 a o dvěstě bodů víc než Neubauer s Kosem. Narozdíl od statiky se začal protlačovat mezi nejlepší Vydra se Spitem (1490 bodů) a také Junák létal spolehlivě (1477 bodů). Létat se však nechtělo Kárníkovu Shuttovi, který si připsal jen 200 bodů za nedokončenou rundu. Ve druhém letu znovu dominoval Husákův Sturmovnik (1568 bodů), na kterého silně zaútočil Novákův Focke-Wulf ((1546 bodů)Po patnáctistovce sahal i Amlerův Junák. Zalabák s Z - 181 si ale vybral slabší chvilku (1336 bodů), naopak ve vyrovnaných letech nad 1300 bodů pokračovali Hranáč, Zalabák, vydra a přidal se i Kárník. Koutecký soutěž vzdal. Poslední třetí runda byla tím správným kořením. Po dvou kolech měl Husák 2126, Zalabák 1965, Novák 1990 a Neubauer 2014 bodů a bylo více méně jasné, že tito pánové se podělí o ceny. Husák nasadil vysokou laťku náletem 1650 bodů a bylo jasné, kdo si hlavní cenu - motor MVVS - odnese. Zalabák sice mohutně dotahoval a střihl si 1610 bodů, ale nestačilo to a skončil v konečném účtování stříbrný. Novák sice nakonec škrtal prní let, neboť ve třetím měl zisk 1396 bodů a to mu stačilo na bronz, Neubauer ale nedokázal navázat na předchozí dobré sestavy a nálet 1311 škrtal. Do pole poražených se nuceně zařadil i Amler, který už neodlétal nic a Kárníkův nejlepší let dne za 1457 bodů stačil jen na sedmé místo.
 
 

Další informace

  • Teplota: 25 °C
  • Síla větru: 4 m/s
  • Směr větru: Západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr