Létající cirkus - 24. - 25. září 2005

Do Rakovníka zavítal 24. a 25. září Létající cirkus Martina Kindernaye. Protože jsme částečně znali vystoupení z akcí a leteckých dnů jinde, nemohli jsme samozřejmě na rakovnickém letišti chybět. Navíc nás principál Kindernay požádal o vyplnění přestávek ukázkami modelů. Protože momentálně asi nemáme rakovnické publikum čím překvapit, požádali jsme několik modelářských přátel o pomoc. 
A tak pár tisícovek diváků vidělo Hůlkovu čtyřmetrovou Z 50, proti aerodynamice postavené obraty Extry 330 Karla Jasanského, Aero A 145 chyňavského Konvalinky, válečného dravce Huricane i ladný let Stejskalova Glajtra ověnčeného cenou z La Ferte. Z domácích se předvedl Václav Doubrava s letitou, ale skvěle létající Pragou E 114 a Milan Kůst který překvapil akrobatickou exhibicí svého vrtulníku. 
 
Pak to přišlo. Do vzduchu se vznesly první tři repliky - Fokker D VIII řízený Petrem Márou, Nieupot XI s Václavem Chvojkou ( v neděli pak Fokker Dr I ) a Curtis Jenny řízená Danem Šmahou k závodu okolo pilonů. Stíhačky nikoho nenechali na pochybách, že jsou nejrychlejší. Curtiss se pak ještě popral na rychlostní dráze s motocyklem BMW a nedal mu žádnou šanci, i když byl řízen německým prvoválečným oficírem. Pak nebe opanovlo sestřelování balónků vrtulemi. Roli favorita splnila déer jednička, jen o zásah zůstal pozadu S. E. 5A. Vrcholem úvodní části byl průlet S. E. pětky ohnivou koulí. My sice víme, jak se to dělá, ale i tak je to úchvatná podívaná.
 
Po kratší přestávce a přípravě pyrotechniky se začalo válčit nad Francií roku 1917. Vše začalo, když Němci zajmou anglický kurýrní stroj s posádkou. Rozezlený John, který v letadle měl snoubenku, se vypraví na vendetu. Sestřelí náhodný Fokker D III a pochuchá nervy německé osádce polního letiště. Když se vrátí, připojí se k připravovanému náletu na toto letiště a celý příběh vrcholí půlhodinovým bojem několika stíhaček ve vzduchu i vojáků pod nimi. Do děje také vstupuje hlavní hrdina tříplošný Fokker Dr. I. Občas sice celá scéna mizí v ohnivých koulích, oblaku kouře a hluku výbuchů, ale to jen dokresluje tu správnou atmosféru.
 
Je po válce. Dění na letišti se vrací do současnosti a hlavní roli dostává Z 50 s vicemistrem Evropy Martinem Veckem za kniplem. A ten umí. Přesné obraty, kouřové efekty a špičkové provedení si vyslouží veliký potlesk. Ten sice pilot po přistání neslyší, ale snad ho vnímá z pohybu rukou. A to, jak sám říká, nelétá na doraz.
 
A znovu se jde do války, tentokrát do druhé. Při snímkování má prolétající Tiger Moth smůlu, trefili ho. Pilot je zatčen a směřuje do německého zajetí. Jenže to, co Němci netuší je, že zachvíli přijde zmatek při útoku pozemních sil, dokonce Rusů na německé ležení a zatímco fricové bojují o životy, pilot prchá na palubě Pipera vyzvednutý kolegou z Ameriky....
 
Tento skromný popis však v žádném případě nenahradí přímé sledování letedel, která u nás jinde, než v Létajícím cirkusu, neuvidíte. A také nic nedokáže přesvědčivěji ukázat, co znamenají slova RYTÍŘI NEBES.
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr