Rakovnický upoutanec 2010

Po několikerém odložení kvůli počasí se nakonec 2. října 2010 za ideálního počasí uskutečnily soutěže seriálu Rakovnický upoutanec. Šlo o dvě soutěže kategorie UŠ a jednu soutěž kategorie SUM. Kategorie UŠ jsou upoutané akrobatické

modely, které létají upoutány dvěma lanky k rukojeti, kterou drží soutěžící v ruce. Mohou tedy létat do kruhu nebo lépe po polokulové ploše, v jejímž středu je soutěžící pilot. A tyto modely opravdu jen v rovině nelétají.

Letová sestava totiž obsahuje kromě povinných prvků (start, rovný let, výškový let a přistání) také 4 výběrové prvky. A zde si pilot může vybrat podle svých schopností a možností modelu od obratů jednodušších (vlnitý let, svíčka, přemet,..) až po ty nejobtížnější, jako např čtyřlístek, kdy model vykresluje ze 4 přemetů známý tvar čtyřlístku. Preciznost provedení hodnotí 2 bodovači, kteří ubírají body za každou odchylku od ideálního provedení zvoleného obratu. Účast 6-ti soutěžících nebyla z největších. Nicméně o dalších 3 potenciálních soutěžících se vědělo, že jim v účasti zabránilo podzimní počasí (chřipka, rýmy) a ti co dorazili byli z Karlových Varů i z Hradce Králové. A druhý pilot v pořadí je úřadujícím mistrem republiky ve dvou jiných kategoriích upoutaných modelů (SUM a UR20). Kvalitou účastníků i nalétanými výsledky představovaly obě soutěže UŠ velmi slušný standart v této kategorii.

Trochu ve stínu akrobatů kategorie UŠ zůstaly polomakety kategorie SUM. Tyto modely podobně jako akrobati UŠ mají předepsanou letovou sestavu z povinných a výběrových prvků. Ta je dost podobná jako pro kategorii UŠ. Navíc se zde hodnotí shodnost soutěžního modelu se skutečným letadlem, které má přestavovat. A součet tohoto statického hodnocení a letového výsledku určuje výsledné pořadí. Zde byl výsledek velmi jednoznačný, neboť třetí přihlášený model do této kategorie byl večer před soutěží poškozen a vítězný model se na letošním mistrovství republiky umístil na třetím místě.

Soutěže upoutaných modelů v Rakovníku jsou nejzápadnějšími soutěžemi tohoto druhu v České republice. Negativním důsledkem je to, že řada soutěžících to má do Rakovníka dál než na jiné soutěže a to samozřejmě ovlivňuje množství účastníků. Pozitivum je, že i přes vzdálenost je pro řadu soutěžících zajímavé přijet, zalétat a popovídat si s podobně "postiženými" kolegy. Bude-li ze strany LMK Rakovník podpora jako dosud, uskuteční se soutěže upoutaných modelů i v příštím roce. A možná i ve více kategoriích.

Další informace

  • Teplota: 17 °C
  • Síla větru: 6 m/s
  • Směr větru: Jižní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr