Gee Bee Cup Rakovník 2012

Gee Bee Cup Rakovník 2012 aneb první soutěž halových upoutaných modelů v Rakovníku a třetí vůbec v modelářské (světové?) historii. Po tom, co se během zimy 2010/2011 začali ojediněle objevovat v tělocvičnách upoutaní haloví poletovači,

v Pardubicích proběhla první soutěž v této naprosto nové kategorii a rakovničtí byli u vývoje a poletování od začátku, začala hlodat myšlenka uspořádat soutěž i v Rakovníku. Pro zimu 2011/2012 tak byly naplánovány dvě soutěže halových upoutanců. Začátkem února do Pardubic a začátkem března do Rakovníka.
 
V Pardubicích rakovniční zástupci nechyběli a v kategorii F2B (akrobati podle mezinárodních pravidel) obsadili 11. a 14. místo ze 16 soutěžících z Čech, Slovenska a Polska. Ale v kategorii UŠ (akrobati podle národních pravidel) si z 18ti soutěžících z Čech, Slovenska a Bulharska odváželi poháry za celkové 1., 4., 10., 11 a 15. místo, za 1. žáka a za 1. a 2. juniora. Účast na rakovnícké soutěži se předpokládala o něco menší díky poloze Rakovníka, ale někteří očekávaní soutěžící odřekli na poslední chvíli a určitě k jejich škodě. Soutěž se nakonec uskutečnila pro 5 soutěžících v kategorii F2B a pro 6 soutěžících v kategorii UŠ. Bonusem pro ně bylo, že nocovali přímo v tělocvičně a ještě v 1/2 12 v noci se létalo. Nicméně účast z Hradce Králové, Kardašovy Řečice a Varšavy dává tušit, že příští ročník by neměl být na soutěžící tak skoupý. Keramické putovní ceny vyrobené pouze pro tuto soutěž se rozběhly do světa (Hradec Králové a Varšava), v posoutěžním poletování se představily další až čtyřmotorové modely a jménem pořadatelů bych rád poděkoval vedení 1.ZŠ za poskytnutí haly a všem sponzorům, kteří větší či menší měrou pomohli.
 
Pro ostatní modeláře i laickou veřejnost ještě krátký popis soutěžního modelu. Jedná se o výtvor z pěnového materiálu (depron) o rozpětí okolo 900mm, poháněný střídavým elektromotorem o výkonu cca 60W s baterií 7,2V/800mAh, kde doba letu mezi 3 a 4,5 minutami je řízena elektronickým časovačem. Model létá upoután na dvojici 5timetrových kevlarových vláken o průměru 0,12mm a díky letové hmotnosti okolo 200g je doba letu jednoho kola stejná jako u venkovního upoutaného modelu. Ale pokud jde o možnosti akrobacie, je zde výrazný rozdíl, protože tyto modely díky své hmotnosti dokáží létat akroabcii mnohem snáze než jejich venkovní protějšky. Tento model dokonce existuje i jako stavebnice a jak jeden rakovnický kolega během soutěže dokázal, lze jej postavit i v hospodě za večer.
 
 
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr