Logo
Vytisknout tuto stránku

Účast rakovnických na Mistrovství Německa upoutaných maket - 9. a 10. 6.2012

Účast rakovnických na Mistrovství Německa upoutaných maket - 9. a 10. 6.2012. Tak i rakovničtí modeláři vstoupili na mezinárodní soutěžní kolbiště. Po několikrát změněném termínu a místě konání členové LMK Rakovník Jaromír a Marek Hoblíkovi přijali pozvání

k účasti na 3. Internationaler Wettbewerb in der Klasse F4B und SC (3. mezinárodní soutěž v kategorii upoutaných maket a polomaket), která se létala současně jako otevřené Mistrovnství Německa F4B a F4B-SC.
 
Protože se jelo do "neznámého" terénu, byla snaha být naprosto nezávislý. A tak se od kamaráda zapůjčil karavan, naložilo se a brzy ráno vyrazilo směr Grossenhain (cca 40km severně od Drážďan). Z Čech jsme nebyli sami, společnost i soupeře nám dělal Petr Skurčák s manželkou (Varnsdorf) a rakovnickým dobře známý Vašek Šťastný s manželkou (Kladno). A další neněmecký účastník - Piotr Zawada, úřadující mistr světa F4B, vážil cestu až z Varšavy. Vlastní soutěž probíhala na bývalém vojenském, dnes sportovním letišti, konkrétně na heliportu 60x60m a v sobotu byl hodně nepříjemný vítr navíc vířený okolními stromy a budovami. Zato v neděli se létalo v téměř ideálním bezvětrném počasí Vlastní soutěž skončila docela úspěchem. Česká výprava skončila v kategorii F4B na 2. (Skurčák - UT-2) a 4. (Šťastný - Fokker D.VIII) ze 6ti soutěžících. První byl P. Zawada s Avro Ansonem. V polomaketách F4B-SC (obdoba našich SUMek) sice palma vítězství zůstala v Německu (Lutz Richter-Piper J3) ale na dalších místech byl P. Skurčák (Piper Vagabound), J. Hoblík (Jak-54) a M. Hoblík (Kittiwake). Až pátá v pořadí byla další německá soutěžící (Heike Richter - Piper J3). Celkem létalo 7 soutěžících. Soutěž byla i příležitostí ukázat i další maketářské a upoutanecké aktivity. Značnou pozornost budila nelétající maketa Il-2, kde motor byl "demontovatelný" a kryty na křídle se otvíraly až po odjištění zámků miniaturním hodinářským šroubováčkem. Zájem byl také o námi předvedené halové upoutané modely (2x GeeBee, B-17), které díky počasí bylo možno předvést i v letu během nedělního dopoledne.Jak je mezi modeláři létajícími v kruhu zvykem byla to pohodová soutěž, každé lepší přistání soupěři i diváci ocenili potleskem a všichni zúčastnění byli zvání na příští rok na 4. ročník této mezinárodní soutěže.
 
Fotogalerie
 
 
 
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015