Logo
Vytisknout tuto stránku

Jarní RCV2 - letiště Rakovník 24. 3. 2008

Letošní leteckomodelářská sezona na rakovnickém letišti začala opět nejstarší soutěží v historii klubu, Jarním pohárem RCV2. Již týden před ní si členové LMK Rakovník dali brigádu, aby plochu připravili nejen pro tuto soutěž, ale i pro nadcházející celou sezonu, která už netrpělivě prostřednictvím prvních teplých slunečních paprsků nakukuje do modelářských dílen. 
To však o soutěžní sobotě neplatilo, naopak. Rakovník přivítal desítku statečných větroňářů ostrým a přímo studeným větrem, polojasnou oblohou, a tak se zraky pilotů, jejich pomocníků i rozhodčích střídaly na elegantních letadlech na nebi a temných mracích okolo nich. 
Úvodní kolo se tak stalo jakousi prubířskou zkouškou, co to bude dělat. Bohužel, doplatil na to hlavně Jiří Rajšner starší, který při nárazu větru nezvládl přistání a model poškodil tak, že soutěž pro něho skončila. S menším  i větším úspěchem sice ostatní dolétali a přistáli, ale nakonec první kolo všichni mazali jako nejslabší. Jedinou výjimkou byl Standa Perkovič, který v první rundě nalétal svůj nejlepší výsledek soutěže.  
Druhé pokračování už tedy létalo jen devět pilotů, a jak se zdálo, recept na neletecké počasí se přece jen našel. Nejlépe se vedlo Milanu Baďurovi z Roudnice, který si zapsal do listiny čas 417 a 100 bod  za přistání, nula za přistání pak jistě mrzela jeho klubového kolegu Jana Knappa, který nalétal 418 vteřin. Vůbec přistání byl pro všechny ten nejtvrdší oříšek dne, z jedenačtyřiceti letů, ke kterým piloti odstartovali, celkem dvacetkrát zapisovali nulu. 
Třetí rundu škrtal jako jediný Perkovič, ale nevydařila se ani ostatním. Nejlepším časem 398 a stovkou za přistání si polepšil Jiří Ducháň z Františkových Lázní, ale byl jediný, kdo se v rundě dostal nad hranici třístovky. 
Až čtvrté kolo přineslo tolik očekávaný souboj pilot  mezi sebou. Jiří Rajšner ml. a Ferdinand Kalivoda nasadili laťku vysoko – první 420 +80, druhý 417, ale nula k tomu, ostatní se rozmístili v rozmezí tří až čtyř stovek vteřin. Parádní přistání vyšlo jedinému Perkovičovi (350 + 100), a také Ducháň ještě chtěl do pořadí rázně promluvit (383 + 95). 
S napětím se čekalo na konečné výsledky a součty. Rezultát byl ale jednoznačný. Nejlepším se letos stal Standa Perkovič se ziskem 1366 bod , o 55 bodů za ním zaostal druhý Jiří Ducháň a s odstupem dalších 145 bod  bral bronz Jan Knapp.
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015