Logo
Vytisknout tuto stránku

Rakovnické minimakety 2008 - 31.května 2008

Po loňském vydařeném druhém ročníku Rakovnických minimaket, kde jsme poprvé představili zcela novou pohodovou kategorii Golden Age Cup jsme se připravovali na další nápor nových „starých“ modelů. (Pro úplnost: jedná se o modely, postavené podle starých plánků bez jakýchkoliv úprav, pouze je povoleno změnit pohon z gumy na CO2 nebo elektro.

Hodnotí se nikoliv shoda se vzorem, ale shoda se stavebním plánkem) Ten se sice nekonal, ale počet modelů ve vzduchu byl letos zatím největší. Přijeli kluci ze severu – Tomáš Vostradovský s rodinou, Petr Onemichl, z Berouna Petr Konopásek, z Prahy Radek Gregovský a Michal Křepelka, oba s rodinami, Adam Jeník s rodinou a jako vloni Robert Pajas na kole s modelem v batohu. Přivítali jsme i dalšího již tradičního účastníka Ing. Štefana Gašparína s kolegou a dorazil i Honza Vrba z Kladna. Jako doplnění – za domácí Dáda Dvořák.
 
Vzhledem k nádhernému počasí a víc než příznivému směru větru jsme mohli lítat hned od rána, jak jednotlivé výpravy dojížděly. Tak se hned stalo, že první start Michala Křepelky na Rakovnické modelářské ploše skončil v ohradě. Honza Vrba, Štefan Gašparín, jeho kolega a Tomáš Vostradovský se vyřádili s malými RC maketami – Sopwith Triplane, Ansaldo Balilla, dva Beavery a ekranoplán létaly k naprosté spokojenosti pilotů i přítomných fotografů.
 
Po krátké poradě o dalším programu jsme začali se statickým hodnocením a vlastními soutěžními lety. Tady se naplno projevil směr větru a modely statečně zaháněl do řepky. Adam dokonce lovil svůj reaktivní bombardér z kaštanu za klubovnou. Při sčítání výsledků po soutěžních letech došlo k zajímavým jevům – Adam měl jeden start, sice super, ale potřeboval ještě 22s na první místo. Natočil znovu PT-19 a vytáhl z něj 85s – první místo v maketách na gumový pohon. Čas mu měřil Petr Onemichl, který byl tím pádem druhý. Stejná situace vznikla u maket CO2, kde Michal Křepelka potřeboval 32s. na první místo a měj ještě jeden volný start. Nalétl ale jenom 28s, a tak zůstal první Radek Gregovský. Z odpolední pohodovky se tak stalo drama na závěr. Golden Age Cup získal jako vloni Tomáš Vostradovský.
 
Na letošním ročníku jsme provedli organizační změnu s večerním programem. Po úklidu plochy a klubovny jsme se přesunuli k nám na chalupu do Hvozda. Tam jsme pokračovali v debatách nad hromadou plánků a podkladů, které jsem za léta nashromáždil. Řádně vysprchovaní a navečeření modeláři pokračovali v debatě dlouho do noci. Na sucho jsme samozřejmě neseděli – Radek slavil roční výročí dcery, Michal Křepelka přinesl zápisné jako nová tvář (není povinné, pozn. autor) a Dáda Dvořák slavil nástup do práce po čtyřech měsících nuceného volna. A tak kromě piva proteklo i dva a půl litru whisky. Uondáni debatou Radka a Roberta nad způsobem určení síly a délky svazku do makety jsme šli ve tři spát.
 
Chtěl bych tímto poděkovat všem zúčastněným za vynikající prostředí a partu a zároveň Vás všechny přátele malých maket pozvat na příští ročník. Další dík patří partnerkám modelářů, které je provázely na setkání a také mé rodině za přijetí celé té naší bandy u nás na chalupě. I náš pes byl z toho tak zmaten, že nevěděl koho kousnout první, a tak odešel na zahradu. Tam neúnavně zkoušel svůj nový model na gumu Tomáš Vostradovský mladší a poprvé se u nás na zahradě hrál i golf.
 
Kluci, držte se! (Já jako jediný dědek na setkání si toto oslovení můžu dovolit.)
 
 

Další informace

  • Teplota: 26 °C
  • Síla větru: 1 m/s
  • Směr větru: Západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015