Logo
Vytisknout tuto stránku

Rakovnické minimakety 2009

Setkání maketářů, létajících s maketami v malých měřítkách ať již s pohonem gumovým svazkem, CO2 nebo s elektropohonem v Rakovníku se pomalu stává pojmem v západní části Čech. Letošní čtvrtý ročník potvrdil stoupající tendenci zájmu o malé makety, a to nejen větším počtem účastníků,

ale také značným počtem modelů ve všech kategoriích. Letos se nás sešlo dvanáct, hodně nových tváří, a při tomto počtu modelářů bylo na stolech po celé klubovně rozloženo na čtyřicet modelů. Zájemci, kterých přišel také velký počet mohli obdivovat nádherné stroje Petra Konopáska – hlavně Fokkery E-III, D-VII a D-VIII, Radka Gregovského – Miles Magister a Fokker D-VIII. Michal Křepelka přivezl pěkného Rapida a Letov Š-39, velkou pozornost budil jeho Canard.
 
Z nových tváří jsme přivítali Martina Hartla (kouzelná Hornisse M-oř), Davida Paskeviče s RC oříškem Tiger Moth a Avií BH-25, rovněž řiditelnou. Radoslav Horák jako jediný představil model s pohonem CO2 Modela 0.27, Poduškova Corsaira. Zapomenout nemůžu ani na Roberta Pajase – opět přijel na kole, modely v baťohu. Když vybalil, nestačili jsme koukat na jeho DH-2 s elektropohonem 1/48 a s časováním na motorku. Během dne dorazil i Adam Jeník s Vindicatorem a nádhernými Bückery – elektro a gumový pohon. Když už jsem u výčtu účastníků, nechyběl ani Štefan Gašparín, jako vždy nabitý radami pro všechny zájemce o elektropohon malých maket. V typicky rakovnické kategorii – Golden Age Cup – představili novinky Tomáš Vostradovský – Hawk, Petr Onemichl – Ike, Radek Gregovský Golden Eaglet, Michal Křepelka Rearwin Sportster. Do této speciální kategorie se přihlásili i jiní, ale výčet modelů by zabral celou zprávu z akce. Připomenu ještě několik vystavených rozestavěných maket jako ukázku, co bude nového.
 
Teď k vlastní akci. Počasí, aspoň co se týče sluníčka, bylo vynikající, jen foukal dost silný severní vítr, který by nám unášel letadla do letiště. Dopoledne a větší část odpoledne utekla v besedách nad modely a podklady, až Robert, který věnoval speciální cenu pro vítěze Golden Age Cupu – originál stavebnici od Golden Age Reproductions, vyhecoval největší odvážlivce ke startu. Vítr také změnil směr na západní, a tak jsme mohli startovat. Modely bojovaly s povětřím statečně. Jenom namátkou let Petra Onemichla 82 s (Kinner Sportster), Radka Gregovského Magister (CO2) zvládnul 103 s, Martin Huk létal s Magisterem s gumovým pohonem kolem 40 s několikrát. Lety, starty, čekání na vhodný okamžik a běh pro model, vše za obvyklého veselí (těch ostatních), zejména když Radkovi při čekání na start praskl svazek. Odlétala se vlastně jediná kategorie, Golden Age Cup. Pořadí bylo následující:
 
Petr Onemichl - Kinner Sportster
Tomáš Vostradovský - Corben Super Ace
Michal Křepelka - Rearwin Speedster
Petr Konopásek - Heath Midwings
Radek Gregovský - Golden Eaglet
 
V ostatních kategoriích našli odvahu ke startu ještě Robert Pajas se Zlínem XII a Adam Jeník zkusil Vindicatora, ale ten měl víc rozumu než pilot. Zkrátka víc než pět vteřin nebyl ochoten letět v tom větru. Ostatní přihlížející zatím stačili vysbírat žampiony na letišti, probrat techniku startu ve větru a hlavně fotit ty blázny, co v takovém větru třískají tak hezkými éry (naštěstí jenom do vysoké trávy).
 
V tvůrčí a přátelské atmosféře uběhla sobota, a byl nejvyšší čas přestěhovat se jako v loňském roce do již tradičního azylu modelářů – naší chalupy. V debatách nejen nad letadélky uběhl večer, uteklo pivo a ostatní tekuté poživatiny, klobásy a párky na grilu byly snědeny, plánky a ostatní podklady prohlédnuty. Letošní čtvrtý ročník je za námi. Dokonce Petr Konopásek neodolal klidnějšímu počasí večer a tak na naší zahradě přistál první RC model – Wildcat s elektropohonem. V neděli dopoledne jsme ještě jednou zhodnotili právě uplynulou akci, vyhlásili vítěze v Golden Age Cupu a pomalu se kolegové modeláři rozjížděli plni dojmů, na kartách plno fotek, poznámek k internetovým adresám a s přáním, ať setkání pokračuje i příští rok. Bohužel vzhledem k počasí nedošlo k doprovodné akci – vystřelování prvních prouďáků. Vystavených jsme jich měli sedm. Doufám, že nikomu neuletí a že si je předvedeme příští rok.
 
Chtěl bych touto cestou poděkovat LMK Rakovník za poskytnutý azyl – využití klubovny bylo v letošním větru obzvlášť vítané. Já děkuji kolegům figurkářům z LMK Rakovník za pomoc při pořádání, Petrovi Konopáskovi za krásné diplomy, všem modelářům za předvedené modely a pohodu a doufám, že v podobném duchu budeme pokračovat.
 
D. Dvořák
 
 

Další informace

  • Teplota: 17 °C
  • Síla větru: 2 m/s
  • Směr větru: Jiho-východní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015