Logo
Vytisknout tuto stránku

Pohár MVVS v kategorii RCMX 2009

Jako každý rok v tomto, prázdninovém období pořádá letecko modelářský klub Rakovník pohárovou soutěž v kategorii RCMX velké polomakety. Tato kategorie vznikla před několika lety, pro modeláře, kteří si chtěli zkusit postavit a hlavně létat s modelem letadla,

který co nejvěrněji připomíná velký vzor. Existovala kategorie dle asociace FAI s označením F4C, máme v této kategorii dokonce mistry světa.Tato kategorie ale představuje model zpracovaný do největších detailů a to znamená stovky hodin práce a nemalé finanční nároky, s tímto modelem se pak ani moc nelétá, aby se s ním nic nestalo. Proto vznikla nová kategorie RCMX, létá se podle národních pravidel a hodnocení modelu se přesouvá spíše na letovou část, než na statické hodnocení, dá se říci, že modelář může létat s modelem i ze stavebnice, který je podle podkladů shodný zbarvením a tvarem se skutečným letounem.
 
Dosti však již teorie, pojďme létat. Tuto sobotu se sešlo na podmračeném Rakovnickém letišti jedenáct modelářů se svými modely. Objevily se i nové tváře a samozřejmě nové modely. Rakovnické modeláře reprezentovali tři členové klubu. Pavlíkovské M. Husák se svým Šturmovikem.
 
Soutěž začala v 9.00 bodovým hodnocením a zároveň soutěžními lety, v letové části se hodnotí letové obraty, které létal skutečný vzor, letová sestava obsahuje  povinné prvky a pět výběrových, dle uvážení modeláře, hodnotí vždy tři bodovači. Efektním prvkem je vždy při letu M. Husáka odhoz maket bomb ze Šturmovika. Létá se na tři kola, kde se nejhorší výsledek škrtá, proto má modelář vždy ještě možnost v průběhu soutěže zamíchat pořadím. V sobotu se tak také stalo, kdy se právě vítěz z minulého ročníku M. Husák přetahoval o první místo s M. Dvořáčkem, bohužel pro Míru, Dvořáček se nenechal ohrozit a svým posledním letem si pozici na prvním místě pojistil.
 
Zajímavý byl i souboj o třetí a čtvrtou pozici, pro Rakovnické modeláře potěšitelné, že se jednalo o domácí piloty, oba stíhači J. Nachtigal se svým P 47 Thunderbolt a P. Vydra se svým Spitfire MKIX. Posledním letem P.Vydra vytlačil dokonce L. Zalabáka ze čtvrté pozice. Tím jsem vlastně odhalil konečné pořadí , pro Rakovnické modeláře velice potěšitelné, pořadí bylo nakonec M. Dvořáček LMK Třebíč, M. Husák LMK Pavlíkov,  J.Nachtigal  LMK Rakovník a čtvrtá bramborová medaile pro P. Vydru LMK Rakovník.
 
Soutěž proběhla v přátelském, soutěživém duchu, počasí naštěstí také přálo a pro modeláře vždy to nejdůležitější, všichni odjížděli domů s letadlem nepoškozeným a někteří i s oceněním za svůj výkon.
 
Hlavním sponzorem akce je firma MVVS Brno výrobce modelářských motorů, MÚ Rakovník, LMK Rakovník, tradičně Rakoplynoservis sro a ELEKTRO VIOLA.
Děkujeme tímto všem zúčastněným, divákům a hlavně sponzorům bez kterých by nebylo možno akci uspořádat.
 
Za LMK Rakovník Jiří Habart předseda. 
 
 

Další informace

  • Teplota: 16 °C
  • Síla větru: 5 m/s
  • Směr větru: Západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015