Logo
Vytisknout tuto stránku

Létající cirkus - 24. - 25. září 2005

Do Rakovníka zavítal 24. a 25. září Létající cirkus Martina Kindernaye. Protože jsme částečně znali vystoupení z akcí a leteckých dnů jinde, nemohli jsme samozřejmě na rakovnickém letišti chybět. Navíc nás principál Kindernay požádal o vyplnění přestávek ukázkami modelů. Protože momentálně asi nemáme rakovnické publikum čím překvapit, požádali jsme několik modelářských přátel o pomoc. 
A tak pár tisícovek diváků vidělo Hůlkovu čtyřmetrovou Z 50, proti aerodynamice postavené obraty Extry 330 Karla Jasanského, Aero A 145 chyňavského Konvalinky, válečného dravce Huricane i ladný let Stejskalova Glajtra ověnčeného cenou z La Ferte. Z domácích se předvedl Václav Doubrava s letitou, ale skvěle létající Pragou E 114 a Milan Kůst který překvapil akrobatickou exhibicí svého vrtulníku. 
 
Pak to přišlo. Do vzduchu se vznesly první tři repliky - Fokker D VIII řízený Petrem Márou, Nieupot XI s Václavem Chvojkou ( v neděli pak Fokker Dr I ) a Curtis Jenny řízená Danem Šmahou k závodu okolo pilonů. Stíhačky nikoho nenechali na pochybách, že jsou nejrychlejší. Curtiss se pak ještě popral na rychlostní dráze s motocyklem BMW a nedal mu žádnou šanci, i když byl řízen německým prvoválečným oficírem. Pak nebe opanovlo sestřelování balónků vrtulemi. Roli favorita splnila déer jednička, jen o zásah zůstal pozadu S. E. 5A. Vrcholem úvodní části byl průlet S. E. pětky ohnivou koulí. My sice víme, jak se to dělá, ale i tak je to úchvatná podívaná.
 
Po kratší přestávce a přípravě pyrotechniky se začalo válčit nad Francií roku 1917. Vše začalo, když Němci zajmou anglický kurýrní stroj s posádkou. Rozezlený John, který v letadle měl snoubenku, se vypraví na vendetu. Sestřelí náhodný Fokker D III a pochuchá nervy německé osádce polního letiště. Když se vrátí, připojí se k připravovanému náletu na toto letiště a celý příběh vrcholí půlhodinovým bojem několika stíhaček ve vzduchu i vojáků pod nimi. Do děje také vstupuje hlavní hrdina tříplošný Fokker Dr. I. Občas sice celá scéna mizí v ohnivých koulích, oblaku kouře a hluku výbuchů, ale to jen dokresluje tu správnou atmosféru.
 
Je po válce. Dění na letišti se vrací do současnosti a hlavní roli dostává Z 50 s vicemistrem Evropy Martinem Veckem za kniplem. A ten umí. Přesné obraty, kouřové efekty a špičkové provedení si vyslouží veliký potlesk. Ten sice pilot po přistání neslyší, ale snad ho vnímá z pohybu rukou. A to, jak sám říká, nelétá na doraz.
 
A znovu se jde do války, tentokrát do druhé. Při snímkování má prolétající Tiger Moth smůlu, trefili ho. Pilot je zatčen a směřuje do německého zajetí. Jenže to, co Němci netuší je, že zachvíli přijde zmatek při útoku pozemních sil, dokonce Rusů na německé ležení a zatímco fricové bojují o životy, pilot prchá na palubě Pipera vyzvednutý kolegou z Ameriky....
 
Tento skromný popis však v žádném případě nenahradí přímé sledování letedel, která u nás jinde, než v Létajícím cirkusu, neuvidíte. A také nic nedokáže přesvědčivěji ukázat, co znamenají slova RYTÍŘI NEBES.
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015