Logo
Vytisknout tuto stránku

GeeBee Cup Pardubice 2011

Když na podzim 2010 do seznamu upoutaneckých soutěží přibyla historicky první halová soutěž naplánovaná na konec února 2011 v Pardubicích, nikdo, ani sám pořadatel nevěřil, že bude neprodělečná a s vysokou sportovní a společenskou úrovní. Neuvěřitelné se stalo skutkem.

Haloví upoutanci, kteří se technicky zrodili v průběhu loňského roku ukázali, že během půl roku dospěli do soutěže schopného stavu a nakonec v Pardubících podle letových sestav kategorií UŠ a F2B létalo 14 a 11 soutěžících.

Velmi potěšitelné bylo, že v oněch 25 pilotech bylo 6 zástupců z Rakovníka. Pro úplnost statistiky dodejme, že 1 pilot dorazil z Polska, 10 pilotů bylo ze Slovenska a 4 soutěžící létali v obou kategoriích. Ačkoliv se létalo podle modifikovaných pravidel pro venkovní upoutance, na výkonech to nebylo znát.

Ač nový leteckomodelářský obor, sportovní úroveň byla na vysoké úrovni. Za vše hovoří účast vicemistra světa F2B z roku 2008 Igora Burgera nebo účast mistra Evropy F2B 2007 Jirky Vejmoly. Vysoce byla hodnocena i účast žáků, kde 1. a 2. žák byli z Rakovníka. Nicméně možná významější část akce byla ta  společenská. Kromě toho, že se sešli a popovídali stejně zaměření lidé z celé střední Evropy (těch co se přijeli jen podívat bylo víc než soutěžících), byla významná i přítomnost místopředsedy KLeMČR J.Samka, který pod dojmem množství upoutaných halovek prohlásil "Kluci, sepište na to prozatímní pravidla, my vám je na podzim na předsednictvu schválíme".  Obohacením byla i přítomnost současného trenéra halových (volných) modelů J.Kubeše, který předvedl halový model kategorie F1D (nedýchat, závan by tomu 650mm velkému  1,2 g těžkému nic mohl ublížit) a halové házedlo. A majitel periodika a výstavy Model hobby pan Jalovec zcela nepokrytě lobboval za účast těchto halovek na podzimní výstavě Model hobby 2011. Vzhledem ke vzdálenosti od Prahy mají rakovníční účkaři na podzim o program postaráno.

Zkrátka, velmi podařená akce, zřejmě zrod nové modelářské kategorie a modeláři z Rakovníka jsou u toho.

Fotografie zde

LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015