Logo
Vytisknout tuto stránku

Rakovnický upoutanec II - 2011

Tak konečně se zadařilo a po celoloňském a letošním jarním přesouvání rakovnických upoutaneckých soutěží proběhla soutěž v naplánovaném termínu. Z pořadatelského hlediska byla dost napjatá, ještě pár dní před soutěží nebylo úplně jasné zda a kolik bodovačů přijede,

ale výsledek předčil očekávání a bodovačů bylo nakonec dost i na souběžné bodování letů i statického hodnocení. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. UŠ jsou akrobatické modely podle národních pravidel a SUM jsou polomakety, létané také podle národních pravidel. Letovou sestavu si v obou kategoriích soutěžící zčásti sestavuje sám ze seznamu možných obratů. Povinné prvky jako start, rovný let, výškový let a přistání jsou pro obě kategorie shodné. Počasí soutěži vcelku přálo, zrána čerstvější vítr během dne ustával a před občasným sluníčkem se u letového kruhu nebylo kam schovat.
 
Soutěžících nakonec přijelo 11, část z nich létala obě kategorie, takže UŠky létalo 7 lidí a SUMky nakonec 9 soutěžících. Početně nevelké číslo, ale účast z Karlových Varů a Klatov z jedné strany a Hradce Králové a Brna z druhé reprezentují účast z celé republiky. A v SUMkách jsme se dopočítali 4 nebo maximálně 5ti modelů, které ještě v republice jsou a v Rakovníku nebyly. Z nalétaných výsledků potěší, že i při tomto počtu soutěžících zástupci Rakovníka obsadili v každé kategorii jedno místo na "bedně" a v republikového žebříčku jsou v kategorii SUM po nedělní soutěži na 1., 3., a 4. místě. Ale sezona ještě neskončila, vše se může ještě změnit. 
 
Stinnou stránkou soutěže byl příliš velký počet třísek z modelů. V.Dlouhého Aero A-14 to opticky neodneslo tak zle, P.Klíma svého Miga-3 silně poškodil ještě před soutěžním létáním a M.Máslo svého Warhawka nejprve nakřapnul a v posledním letu soutěže bohužel při přistání rozebral také. Ne tolik viditelné šrámy měli Kittiwake a Zlin Z-50M z rakovnické stáje - uvolněná motorová lože. A nejhorší možnou tečku napsal J.Šmíd těsně po soutěži s RC polomaketou DH-89 Mosquito. Podívejte se do fotek.
 
Poděkování patří kladenským a nymburským bodovačům, že pořadatele nenechali na holičkách, soutěžícím, že přijeli a také J.Šmídovi a M.Hůlovi z našeho klubu za aktivní pomoc během soutěže až do odpoledních hodin.
 
Fotogalerie
 
 

Další informace

  • Teplota: - 15 °C
  • Síla větru: 0 m/s
  • Směr větru: Severní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015