Logo
Vytisknout tuto stránku

2. ročník soutěže GeeBee Cup Rakovník 2013 Doporučený

O víkendu 16. a 17. února 2013 proběhl v tělocvičně 1.ZŠ Rakovník již druhý ročník soutěže halových upoutaných modelů s názvem GeeBee Cup. Název dostala soutěž podle nejrozšířenějšího modelu, který na lankách v hale létá a který je stínovou napodobeninou projektu soutěžního speciálu

pro závody okolo pylonů. I tento halový model je speciálem, neboť létát s ním venku je za sebemenšího vánku nemožné Ale uvnitř létá na výbornou. Však také za jeho konstrukcí stojí úřadující mistr světa v kategorii upoutaných akrobatických modelů. Díky ohlášené mezinárodní účasti byl o akci zájem mezi místními médii, což zpětně přineslo povědomí o modelářské činnosti do širší veřejnosti a bylo to znát na několika desítkách diváků , kteří se na akci přišli podívat..
 
Do Rakovníka se nakonec "díky" chřipkám a kolizím s jarními prázdninami sjelo jen 11 soutěžících ze 2 států, z toho byli 3 junioři a 2 dívky. Soutěžilo se  ve dvou kategoriích. Akrobatické modely podle národních pravidel UŠ a akrobatické modely podle mezinárodních pravidel F2B. Výsledkovou listinu v národní kategorii opanovali domácí piloti - Hoblík Richard, Jaromír a Jan. Byl znát pravidelný trénink a znalost domácího prostředí. V mezinárodní kategorii už tak jednoznačný výsledek nebyl. Nejlepší z rakovnických skončil Richard Hoblík na 4. místě. Výsledkové listiny najdete pod článkem. Velký dík patří firmě Energie, která podpořila soutěž hodnotnými cenami, 1. základní škol  za poskytnutí tělocvičny a sboru rozhodčích, kteří kromě místního D.Dvořáka vážili cestu z Berouna, Kladna a Hradce Králové.
 
Soutěž nebyla jen soutěží, ale především setkáním příznvců těchto modelů a podle toho vypadala i výbava účastníků akce. Modely soutěžní i nesoutěžní, jedno, dvou i čtyřmotorové, jednoplošné i dvouplošné, na lankách i na rádio, letadla, tank, auto i motorka se sajdkárou. Někteří přivezli své notebooky a večer se promítaly fotky a videa z jiných modelářských akcí a povídalo a létalo se do pozdních nočních hodin. Všichni zúčastnění si při odjezdech domů slibovali, že se za 3 týdny sejdou znovu na podobné akci v Pardubicích. A to se i vyplnilo a je o tom další článek.
 
Celkově se akce vydařila a přes drobné nedostatky, o kterých pořadatel ví, se dá očekávat, že příští rok bude zájem o účast ještě větší.
 
Jarda Hoblík
 
Fotogalerie
 
 
 
 
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015