Logo
Vytisknout tuto stránku

Modelářský tábor 2009

V termínu odCIMG0314 17.8. do 22.8.2009 jsme  realizovali 2. turnus modelářského tábora našeho LMK pro děti. Vzhledem k tomu, že se jednalo již o druhý běh, měli jsme  situaci jednodušší v tom, že veškeré zázemí tábora bylo postaveno, vše připraveno, drobné nedostatky odstraněny.

Druhý týden se dostavilo proti přihlášeným o jedno dítě více, takže konečný počet byl 16. Počet hraniční vzhledem k velikosti stanu, ale  pod dohledem 3 dospělých vedoucích (MuDr Ivo Michalička, Radek Filip, Lukáš Macourek ) a 3 praktikantů  se podařilo zorganizovat činnost tak, že nikdo nezahálel.
 
Základní náplní týdne  byla stavba  leteckých modelů  podle plánů. Obtížnost stavby byla vždy vybrána s ohledem na zkušenosti, věk a schopnosti jednotlivých dětí. Bylo tak možno vidět vznikající jednoduchá házela, házela s konstrukčními křídly,  upoutané modely až po složité konstrukční makety ( Čmelák  , apod. ) Aby byl program pestřejší, mohli všichni účastníci létat s vlastními,  nebo klubovými modely letadel (samokřídlo Tornádo, Easy Star 2x). Začátečníci  měli možnost  létat pod dohledem zkušenějších pilotů s klubovým samokřídlem za pomoci  systému „ učitel-žák“ na 2  vysílačích. Vzhledem k tomu, že počasí přálo ( někdy  bylo až příliš teplo ) naučili se i ti nejmladší do konce tábora létat. (8 let)
 
Ke zpestření programu jsme  měli na letištní ploše společně  s cyklisty Domu dětí a mládeže, pod vedením Hany Opatové, dlouholeté členky aeroklubu Rakovník a hlavně pilotky motorových letadel,možnost  shlédnou  ukázku výcviku služebních psů PČR a jejich nasazení při zadržení osoby. Dále po dohodě s Aeroklubem Rakovník jsme navštívili hangáry aeroklubu a mohli si prohlédnou skutečná letadla, zkusit si zalétat na trenažéru. My jsme  naopak pro cyklisty připravili improvizovaný, ale  velmi povedený „letecký den“ s ukázkou létání větroňů, házedel, akrobatů, nakonec i souboj 3 kombatů.
 
Blížil se závěr tábora a proto jsme v předvečer ukončení, uspořádali táborák pro všechny zúčastněné, rodiče nevyjímaje, Vedoucí pak večer  připravili pro účastníky bojovou hru v prostorách letiště a na závěr po setmění předvedli členové LMK Rakovník, Jiří Šmíd a Marek Šmíd noční létání s modely EPP, osvětlenými chemickými světly (pro rybáře) .Ve výtečné náladě odcházeli všichni k domovu hodně pozdě večer. 
   
Poslední den tábora jsme uspořádali 2 letecké soutěže. Dopoledne nestandardní soutěž v přistání samokřídlem na přesnost přistání, které se po týdnu trénování mohli zúčastnit i ti nejmenší. Odpoledne pak proběhla soutěž v kategorii házedel dle oficiálních pravidel s 10 hody.  Během vyhodnocování výsledků soutěže a přípravy diplomů s cenami nás navštívila pilotka ČSA Monika Pazderová(Airbus A300), která po krátkém představení ochotně přibližně  2  hodiny  odpovídala na řadu dotazů.
 
Za již kazícího se počasí vyvrcholil tábor vyhlášením vítězů a předáním cen. Loučení se neslo v duchu těšení se na příští tábor roku 2010. Že se podařilo nadchnout některé z dětí pro aktivní modelařinu svědčí fakt, že  již teď se někteří z nich přihlásili do modelářského kroužku Domu dětí a mládeže.
 
Za vedoucí druhého turnusu: MuDr Ivo Michalička
Vedoucí: MuDr Ivo Michalička, Radek Filip, Lukáš Macourek.
Praktikanti: Josef Tománek, Alex Makarič, Jakub Michalička.
Organizace: Vydra Pavel, Ing. Hůla Milan, Habart Jiří, Habart Zdeněk, Šmíd Jiří, Hoblík Jaromír, Nachtigal Jiří, Nachtigal Jiří ml., Chytrý Václav, Volráb Václav, Vyskočil Jiří, Doubrava Václav. 
 
 
LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015