Logo
Vytisknout tuto stránku

Jarní RCV2 – letiště Rakovník 25. 3. 2006

Patnáct odvážných přijelo poslední březnovou sobotu poprvé v roce 2006 pokřtít rakovnické modelářské nebe na již tradiční soutěži Jarní RCV2. Temnou barvou zadekované počasí na dohledném obzoru naštěstí nespustilo svoji deštivou hrozbu, jen občas seslalo na zátylky pilotů několik kapek, a tak se mnozí poprvé v tomto roce s vervou pustili do létání.

Létalo se na tři rundy a čtyři kola. Úvodní lety se však většinou nevydařily a škrtaly se. Přesto jen o vteřinu nedolétl ideální sedmiminutový čas františkolázeňský Jiří Nussbaumer, a protože měl stoprocentní přistání, po první rundě jasně vedl. Za ním se usadil Jan Votoupal z Heřmanova Městce a třetí Ferdinand Kalivoda z Terezína.

Druhá soutěžní runda přinesla štěstí v podobě přesného maxima Janu Mickovi z Prahy 4, jemuž šlapali na paty další heřmanoměstecký pilot Miroslav Verner a také individuální člen Jiří Ducháň. Naopak let pokazil Jan Thienel z Prahy 213 a z pátého místa po prvním letu klesl ke dnu. To už ale někteří z pilotů ve snaze přistát přesně na značce 100 bodů nakrmili svůj model hlínou změklého letiště, když čumák zapíchli ve větším úhlu, než by bylo třeba.  

Do třetího kola v jednolité šedivé obloze, nad přece jen prokřehlými piloty, jejich pomocníky i rozhodčími, občas vykoukl sluneční paprsek a příjemně všechny pošimral náznakem skutečného jara. Přesný maxík sice nebyl ani jeden, ale třeba Martin Rajšner z Králova Dvora, Jan Micka nebo Miroslav Verner k němu měli opravdu jen krůček. Poprvé se také výrazněji prosadil Stanislav Perkovič z Chomutova a do čela se již pevně usadil Miroslav Verner, naopak nepovedený let poslal na chvost pořadí roudnického Tomáše Knoppa, jenž si tak dopil svůj kalich hořkosti až do dna a svůj nejslabší let škrtl průběžně vedoucí Jiří Nussbaumer, ale také Ferdinand Kalivoda. Když všichni přistáli, přišel čas na pauzu a trochu teplého jídla, o které se postarali pořadatelé. Pak se znovu první trojka připravila na svůj závěrečný start.  

Finálová runda však všem přinesla nejlepší let dne, tedy všem až na Jiřího Rajšnera staršího, který tento let škrtal zejména pro nepodařené přistání mimo měřený okruh. Nezískat body za přistání se podařilo v celé soutěži jen pětkrát, ona zmíněná Knoppova smůla byla právě ve dvou takto získaných nulách. V kole hned tři borci dosáhli maxima – Nussbaumer, Jiří Rajšner ml., a také Martin Rajšner. Doslova o chlup uniklo Vernerovi, Perkovičovi , Votoupalovi, ale i Tomáši Knappovi a poslední ze silné trojky Heřmanoměsteckých Miloš Minařík si také polepšil.   Když bylo vše spočítáno a sečteno, bylo definitivně jasné, že nejlepším vé-dvojkařem se na jarní rakovnické soutěži stal Miroslav Verner s náletem 1555 bodů, druhým byl Jiří Nussbaumer s 1546 body a bronz získal Jiří Rajšner mladší se ziskem 1536 bodů. Sláva vítězům, čest poraženým.

Na vítěznou trojku čekaly poháry, diplomy a další ceny věnované LMK Rakovník, nakladatelstvím Deníky Bohemia, společností Rakoplynoservis a modelářskou firmou Novo Air Zdeňka Průchy, a dostalo se i na ostatní účastníky, a tak nikdo neodjel z Rakovníka s prázdnou. Cenu útěchy – kalendář – obdržel Tomáš Knapp a při předáváni všechny rozesmál prohlášením, že určitě je loňský. Pořadatelé také museli vyřešit zapeklitost, která vznikla okolo prémie pro nejvzdálenějšího účastníka. Ti totiž byli hned tři - piloti z Heřmanova Hradce a jako modelář, který to má do Rakovníka nejdál, byl určen vítězný Miroslav Verner. A tak mu ještě do knihovny navíc přibyla výpravná kniha o Středočeském kraji. K tomu je ještě nutno dodat, že i když občas některý z pilotů přistál trochu tvrdčeji, a ne tak ladně, všechny modely přežily celý den bez úhony a to je jistě také pozitivní. A mnozí toho využili a své brusy proháněli nad letištěm ještě dlouho po ukončení soutěže.

LMK Rakovnik, V.Chytrý © 2015