Pohár MVVS RCMX, 6. 7. 2006

V tradičním termínu druhého červencového svátku se na letišti v Rakovníku uskutečnil pátý ročník Poháru MVVS, soutěže kategorie RC MX. K soutěži se prezentovali piloti v Rakovníku známí již z minulých akcí, ale letadlový park se blýskl několika velmi zajímavými novinkami. Tu přivezl především Luboš Zalabák ze Všetat, který tak dodržuje pravidlo co soutěž, to nový stroj.

Po Cesně a loňském Piperu letos přivezl zbrusu nový Z 181/C6. Velmi slušně zpracovaný model však utrpěl na statistce, neboť Luboš ještě nestihl zcela dokončit kompletní povrchovou úpravu a imatrikulaci. Co však na konkurenci ztratil v úvodní části soutěže, to pohodově doháněl v letové části a ve druhém kole dokonce všechny suverénně přelétal. V celkovém počítání mu to ale vyneslo až druhé místo, zkušený matador a pravidelný rakovnický medailista Martin Kárník z Kladna se svým Sutlle Lanz D III všem vypálil rybník. Ten sice také na statice nehrál prim, ale letově byl absolutně nejlepší a celkově získal nejvíce bodů. Martin si tak k poprvé v Rakovníku vybojoval první cenu. Další novinkou na rakovnickém nebi byl A 34 Kos Jaroslava Neubauera z Dalovic. Ten pro změnu získal nejvíce ve statistickém bodování, ale vyrovnané tři lety stačily pouze na třetí místo a tedy bronzový stupínek konečného pořadí.  

Letošní startovní pole výrazně oslabily havárie modelů na předchozích akcích. Z tohoto důvodu si letos nezalétala třeba přihlášená Black Widow Reného Fanty, který tento nádherný model den předtím poškodil kvůli závadě na podvozku. Loni se do vzduchu dostala pouze v prvním kole, a tak si na svoji soutěžní premiéru v Rakovníku musí ještě rok počkat. Také rakovnické ovzduší však nebylo k modelům letos úplně lhostejné. Smůlu měl především jediný zástupce rakovnického regionu v soutěžním osudí Milan Novák z Branova, který přivezl letitý model Messerschmitt Bf 109 G6. Po jednom z nejlepších prvních letů a celkem slušném druhém letu mu však při jedné z figur při nízkém průletu vysadil motor a letoun už nedokázal bezpečně dosednout na plochu letiště. Tato havárie však určitě Milanovi nevzala do modelařiny chuť, jen ho tentokrát stála bednu vítězů a zbyla na něj ta tolik nepopulární bramborová medaile.  

Leteckomodelářský klub Rakovník tentokrát neměl ve startovním poli žádného koně, ale snad uspěli jako pořadatelé. Svou přízeň soutěži zachovala společnost MVVS a opět věnovala pro tři nejlepší skvělé ceny – motory MVVS. Rakovničtí zajistili poháry a spoustu dalších drobností včetně modelářských nezbytností věnovaných firmou Novo Air Zdeňka Průchy a také společností Rakoplynoservis.

Mediálním partnerem soutěže byl Rakovnický deník.

Další informace

  • Teplota: 28 °C
  • Síla větru: 2 m/s
  • Směr větru: Západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Bez srážek
Více z této kategorie: Soutěž RCMX o pohár MVVS, 4.8.2007 »
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr