Minimakety Rakovník 2016 Doporučený

Nevím, jak to přátelé malého maketového letu dělají, ale počasí nám přálo i letos. Ráno byla sice mlha, že Michalova P-30 byla vidět jak šedivá šmouha, ale přes den hezky a hlavně vítr dovolil létat bez omezení. Také vysoká tráva určitě zachránila několik modelů od pohromy.

Letošní ročník měl být ve znamení Fly Baby, modelu vyhlášeném SFA. Sešly se však jenom tři – nádhernou klasickou postavil Petr Konopásek, za rychlost zaslouží ocenění Honza Vrba, který celobalsovou postavil za tři dny a dvouplošnou přinesl Dáda Dvořák. Nutno dodat, že žádná předtím neletěla a tak po delším úsilí všech přítomných, hlavně Michala Křepelky, po čtvrté hodině létaly všechny tři.
Létání s ostatními modely probíhalo celý den. Při měření času došlo i na takovou kuriozitu, že Huk syn s TaGem přelétal Huka otce s Tucanem ze stavebnice Alfamodel. Pěkné lety předváděl Michal Křepelka jak s osvědčenými modely, tak s novou Macchi 202.  Úsměv vzbudili Mimoni v kabině Cessny. U své P-30 již poro jistotu zapaloval doutnák. Jako připomínka starých časů nám tam poletoval Rapid s Modelou. Místní Radim Hoblík s RC Rackem létal pro potřeby fotografů a okukoval nového Kose Honzy Drážka (prozradím, že se ho chystá podle mého plánku udělat jako RC). Honza také trápil dvoumotorového Pipera, je ale vidět že po menších úpravách doma bude tvrdý konkurent. Další RC kusy předváděl Honza Drážek – Dauntless, Pavel Dvořák – Tiger Moth a RC P-30 s pohonem svazkem gumy. Jako zpestření poletoval Standa Kopřiva s RC rogalem, Martin Huk s Peashooterem od Alfamodel, ale zapomněl patrně doma podvozek. Dáda Dvořák předvedl Pittse, konečně zalétanou Bellanku a přes třicet let starého Z-226, který kupodivu ještě létá. Z dalších veteránů tam měl Petr Konopásek SPAD-VII, který pamatuje druhý ročník setkání. S vystřelovadly a házedly tam řádila mládež, pro kterou byla velká atrakce jízda na traktůrku, kde je vozil Pepa Holibka při sekání trávy. Letos se zúčastnili i Sláva Vaňous a Michal Švehla (oba staví u nás patrně nejhezčí prvoválečná letadla 1/32) sice s RC modely, ale hučeli jsme doufám do nich dost dlouho, aby příště přivezli něco rozumnějšího. Snad jediný model, který vytrvale odolával domluvám, aby letěl pořádně, bylo nádherné Ansaldo Mirka Stodůlky. Uvidíme příště.
Na příští rok by měl být nosným typem Supermarine Sparrow (plánek má SFA) a všichni doufáme, že nás bude létat víc než tři.
Dík všem zúčastněným za pohodu na letišti, ke které určitě přispěla bábovka od Honzy Drážka a koláčky od Růženy Dvořákové. S klidným svědomím můžu prohlásit, že se na vás už teď těším na příští rok.
Modely: 
Ansaldo, Bestiola, Cessna, Siemens-Schuckert, P-30, Oldtimer CO2, Macchi MC-202, Ta-Go, Spitfire Mk.I, Z-226 Trenér, Pitts S-1S, Decathlon, Curtiss P-6 Hawk, Curtiss Goshawk, Marabu, Fly Baby Biplane, Fly Baby, SPAD-VII, Piper J-3, Piper Vagabond, Bellanca Decathlon, Fokker D-VIII, Aerosport, Aeronca Champion, Jak 1-M, Fly Baby, Brigadýr, Aero A-34 Kos, dvoumotorák Piper Navajo, Dauntless RC, Čihák Rapid, Solar Challenger, Rogallo RC, P-30 Skřivan RC, Tiger Moth RC, Cessna Bird Dog, PB-6 Racek RC, Tucano, Ta-Go, Boeing P-26 Peashooter RC, vystřelovadla.
 
Modeláři:
Michal Křepelka, Martin Huk, Petr Konopásek, Tomáš Vostradovský, Petr Onemichl, Mirek Stodůlka, Honza Vrba, Honza Drážek, Pavel Dvořák, Sláva Vaňous, Michal Švehla, Radim Hoblík, Standa Kopřiva (doufám, že si správně pamatuji jméno), Dáda Dvořák + mládež.
 
Pořadatelé:
Dáda Dvořák, Zbyněk Musil, Honza Šnejdar
 
A na závěr ztráty a nálezy – Již vloni zůstalo na letišti modré natáčedlo s počitadlem, letos přibyl modelářský nůž. A malá Barča Stodůlková postrádá modrou mikinu. Tak se hlaste u mě.
 
 

Další informace

  • Teplota: 24 °C
  • Síla větru: 2 m/s
  • Směr větru: Západní
  • Obloha: Slunečno
  • Srážky: Přeháňka
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr