Jarní RCV2 - letiště Rakovník 24. 3. 2008

Letošní leteckomodelářská sezona na rakovnickém letišti začala opět nejstarší soutěží v historii klubu, Jarním pohárem RCV2. Již týden před ní si členové LMK Rakovník dali brigádu, aby plochu připravili nejen pro tuto soutěž, ale i pro nadcházející celou sezonu, která už netrpělivě prostřednictvím prvních teplých slunečních paprsků nakukuje do modelářských dílen. 
To však o soutěžní sobotě neplatilo, naopak. Rakovník přivítal desítku statečných větroňářů ostrým a přímo studeným větrem, polojasnou oblohou, a tak se zraky pilotů, jejich pomocníků i rozhodčích střídaly na elegantních letadlech na nebi a temných mracích okolo nich. 
Úvodní kolo se tak stalo jakousi prubířskou zkouškou, co to bude dělat. Bohužel, doplatil na to hlavně Jiří Rajšner starší, který při nárazu větru nezvládl přistání a model poškodil tak, že soutěž pro něho skončila. S menším  i větším úspěchem sice ostatní dolétali a přistáli, ale nakonec první kolo všichni mazali jako nejslabší. Jedinou výjimkou byl Standa Perkovič, který v první rundě nalétal svůj nejlepší výsledek soutěže.  
Druhé pokračování už tedy létalo jen devět pilotů, a jak se zdálo, recept na neletecké počasí se přece jen našel. Nejlépe se vedlo Milanu Baďurovi z Roudnice, který si zapsal do listiny čas 417 a 100 bod  za přistání, nula za přistání pak jistě mrzela jeho klubového kolegu Jana Knappa, který nalétal 418 vteřin. Vůbec přistání byl pro všechny ten nejtvrdší oříšek dne, z jedenačtyřiceti letů, ke kterým piloti odstartovali, celkem dvacetkrát zapisovali nulu. 
Třetí rundu škrtal jako jediný Perkovič, ale nevydařila se ani ostatním. Nejlepším časem 398 a stovkou za přistání si polepšil Jiří Ducháň z Františkových Lázní, ale byl jediný, kdo se v rundě dostal nad hranici třístovky. 
Až čtvrté kolo přineslo tolik očekávaný souboj pilot  mezi sebou. Jiří Rajšner ml. a Ferdinand Kalivoda nasadili laťku vysoko – první 420 +80, druhý 417, ale nula k tomu, ostatní se rozmístili v rozmezí tří až čtyř stovek vteřin. Parádní přistání vyšlo jedinému Perkovičovi (350 + 100), a také Ducháň ještě chtěl do pořadí rázně promluvit (383 + 95). 
S napětím se čekalo na konečné výsledky a součty. Rezultát byl ale jednoznačný. Nejlepším se letos stal Standa Perkovič se ziskem 1366 bod , o 55 bodů za ním zaostal druhý Jiří Ducháň a s odstupem dalších 145 bod  bral bronz Jan Knapp.
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr