Okresní přebory mládeže v leteckém modelářství 1.5.2006

Okresní přebory mládeže v leteckém modelářství, jejichž mediálním partnerem Rakovnický deník je, přilákaly prvního května na rakovnické letiště rovných třicet dětí z celého okresu a dokonce i tři modeláře z Berounska. Silné podhoubí modelářského potěru je tradičně v Rakovníku, šestičlennou partu postavili v Čisté a nechyběli ani roztočtí zástupci. Navíc pořadatelům z Leteckomodelářského klubu Rakovník a DDM Rakovník se vydařilo i počasí, a tak se všichni mohli pustit do soutěžení.
 
 
Nejsilněji byla obsazena tradiční žákovská kategorii házedel. Do té se zapojil dokonce i tříletý Jiří Vydra z Rakovníka a jen chybějící síla při hodu modelu ho znevýhodňovala před ostatními. Ono postavit dobré házelo také není jednoduché. Musí se vybrat pevný a lehký materiál, pečlivě lepit, nezapomenout na základní podmínky aerodynamiky a pečlivě a trpělivě zalétat. Při vlastním létání je pak důležitá síla azpůsob, jak model dopravit do vzduchu. Sedmnáct mladších a sedm starších žáků v deseti rozletech dosahovalo až půlminutových časů a nejlépe se svým házedlem sladil Martin Reindl z Roztok, který za sebou nechal druhého Marka Hoblíka a Štěpána Procházku, oba z Rakovníka. Brambory si vezl do Čisté Jiří Kopta, který až v rozletu se Štěpánem přišel o třetí místo. Příjemné je, že se mezi přesilou kluků objevily i dvě dívky. Navíc šestiletá Denisa Vydrová z Nižbora skončila šestá a zanechala za sebou desítku i starších soupeřů. Devátá pak skončila o rok starší Kristýna Kůsová z Roztok.
 
Mezi staršími vévodili Rakovničtí, nejlépe zabojoval Martin Koutecký, který nalétal celkem 209 vteřin, druhý skončil Tomáš Voříšek a třetí Jan Kotek. Kluci létali především s házely, které už měly konstrukční křídla a také podstatně větší rozměry, mezi těmi mladšími převládala celobalzová házedélka s plným křídlem. V kategorii gumovým svazkem poháněných modelů P 30 nezáleží už jenom na hození modelu, ale také na dobrém seřízení, výběru gumy a v neposlední řadě i dobrém natočení pohonného svazku, který roztáčí vrtuli. V kategorii mladších žáků však první dvě místa putovala mimo okres zásluhou Davida Vydry a Vojtěcha Glazunova z Nižbora. Třetí skončil roztocký Martin Rendl. Bezkonkurenčně náletem 112 vteřin pak vyhrál mezi staršími Jan Mudra z Rakovníka, ale hned za ním byl o další příčky velký boj. Nakonec uspěl Jan Kotek a Tomáš Voříšek, kteří si rozdělili druhé a třetí místo.
 
„Překvapil nás zájem dětí, kterých oproti minulým ročníkům přibylo. Určitě si zaslouží pochvalu Pavel Mareček, který se ujal kroužku v Čisté, ale i rodiče, kteří přivedli své děti dnes na letiště. Třeba je to chytne a v září je uvidíme v rakovnickém kroužku při DDM nebo jinde. Snad jedinou závadou na dnešní soutěži je, že tu není dostatek startujících se školními kluzáky aby naplnili pravidla kategorie A3,“ svěřil se nám předseda LMK Rakovník Jiří Habart.
 
Na nejúspěšnější mladé modeláře čekaly pěkné ceny věnované DDM Rakovník, rakovnickými modeláři a redakcí Rakovnického deníku. Ti, co tentokrát nevyhráli, dostali alespoň ceny útěchy, takže si všichni domů nesli nejen pěkné zážitky, ale i něco na památku.
 
 
Rakovnický deník, 4. května 2006
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr