Mistrovství ČR v plastikovém modelářství 2009

Účast rakovnických modelářů na mistrovství ČR byla opět úspěšná! Zbyněk Musil opět zabodoval, letos v kategorii velkých figurek. V soutěži Masters obsadil druhé místo svým pirátem, vzhledem k tomu, že první místo vybojoval náš kamarád Braňo Lukaševič z Bratislavy,

jako nejúspěšnější český modelář se stal mistrem republiky.  Body sbíral i v dalších kategoriích v Hobby soutěži, kde bodoval v bustách (vloni v nich byl mistr republiky)a malých figurách. Na úspěšné cestě za budoucím titulem je i Honza Šnejdar, který byl  letos vbustách čtvrtý. Jeho Říman ukazuje, že Honza má v budoucnu na víc. Třetím, který bodoval v mistrovské soutěži, byl Dáda Dvořák – čtvrté místo ve velkých figurách, páté místo v malých figurách, osmé v bustách.
 
V hobby kategoriích má pak první a druhé místo ve fantazy figurách, což jsou náměty z pohádek a světa fantazie. Zkrátka vystavil dva čerty a uspěl. Pro ty, co nemají představu, co titul obnáší: figurky jsou dělené do kategorií podle velikosti. Nejčastější dělení je podle výšky figurky – 54 mm(odpovídá měřítku 1/32), 70 mm, 75 mm jsou malé, zhruba od 8O mm (odpovídá 1/24), 90 mm a 120 mm (měřítko 1/16) jsou velké. Busty se obvykle dělají v měřítku 1/10.
 
Takovou figurku je třeba očistit, sestavit a namalovat. To jsou hodiny práce nejen ruční, ale také hledání podkladů v literatuře a historii, setkání s ostatními stejně postiženými, debaty nad výběrem barev a technik pro co nejvěrnější zobrazení, například tetování, vousů, případně blonďatých nebo zrzavých vlasů, očí a jejich líčení v případě, že si vybereme k namalování slečnu, kovů v případě rytíře či kůže u figurek z období antiky a starších období.  Aby figurka dobře vypadala, musí být na podstavci, který ji doplňuje či zavírá do historického rámce. A tak následuje modelování terénu, zdí, vody či všeho ostatního na podstavci. Terén je samozřejmě také třeba barevně upravit, aby figuru doplňoval a ne rušil.
 
 
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr