Soutěž RCMX - O pohár MVVS 2014 Doporučený

V sobotu 12. 7. 2014 proběhl na rakovnickém letišti již 11. ročník soutěže polomaket v kategorii RCMX, nazvaný podle našeho sponzora „O pohár MVVS“. Tentokrát se poháru zúčastnilo 11 pilotů, když nižší účast byla způsobena absencí celé řady domácích pilotů,

ať už z důvodu několika nedávných fatálních havárií nebo účastí na zájezdu na oblíbenou leteckou přehlídku v anglickém Duxfordu.
 
Kvalitně posekat plochu se nám podařilo doslova na poslední chvíli, neboť soutěži předcházela řada dešťových přeháněk, které to znemožňovaly. Naše zázemí na letišti pak dokázalo poskytnout dostatečnou ochranu před páteční bouřkou všem účastníkům, kteří se ve většině sjeli již v pátek. Jako pořadatelé jsme velmi rádi, když soutěžící dorazí vždy již den před soutěží a dojde tak k přátelskému setkání lidí, kteří mají rádi právě tuto kategorii modelů, sdělí si své plány, modelářské i osobní zážitky nebo třeba nové technické „vychytávky“. Vždyť pro řadu z nás je obtížné sledovat vše co se na modelářském poli a především v oblasti elektroniky neustále objevuje a tak tomu bylo i tentokrát.
 
Samotná soutěž začala v sobotu před 9. hodinou brífinkem soutěžících, rozhodčích a pořadatelů a následným statickým hodnocením modelů podle vylosovaného pořadí. Počasí bylo jasné až polojasné, 20-24 °C, vítr 3-6 m/sec se k polednímu, otočil na téměř boční, který není pro Rakovník obvyklý. Startoviště však nebylo možné otočit, neboť na vzletových dráhách rakovnického letiště probíhala navigační rally soutěž skutečných letadel. To se ukázalo jako nepřekonatelný problém pro Cessnu 337 Jiřího Branda. Ta si v tréninku a v prvním kole poradila se startem ještě celkem obstojně. Ve druhém kole začal mít Jiří už se silnějším bočním větrem na startu problém, který však zvládl, což se však již nezopakovalo v kole třetím, kdy na startu s Cessnou velmi těžce havaroval. Tuto skutečnost však nesl statečně a na místě prohlásil, že brzo bude nová.
 
Díky výsledkům z prvních dvou kol a statickému hodnocení se Jiří Brand umístil na konečném 6. místě. Ostatní modely, včetně například dvou Piperů, však neměly překvapivě s bočním větrem takové problémy a tak v konečném pořadí obsadili místní Jiří Habart s Piperem J3 v měřítku 1:4 ze stavebnice firmy SIG konečné 4. místo a Jaroslav Neubauer z Ostrova n. Ohří také s Piperem J3  5. místo.
 
Na třetím místě se umístil tradiční účastník rakovnického poháru František Nodes z Holubova s jeho dvouplošníkem Great Lakes Special. František má svůj stroj jistě v rukou a tak se nebojí zařadit mezi soutěžní obraty třeba i takové prvky jako je kobra nebo nožový let. Druhý skončil Miloš Moucha z LMK Pavlíkov se Zlínem Z-126. Miloš je ve své druhé letové sezoně s tímto modelem již zcela sžitý a naplno využívá kvalitní letové vlastnosti jeho Zlína. Vítězství si podruhé z Rakovníka odvezl František Frána z Č. Budějovic. S jeho Weeksem Special předvedl nejhezčí lety a i ve statickém hodnocení po zásluze vyhrál. Model o rozpětí 2m, hmotnosti 10,5kg pohání boxer ZDZ 80. Zajímavostí je, že model létá již 13. sezonu, což by hádal asi jen málokdo.
 
Mezi nové modely v Rakovníku patřill Zlín Z-50LX Václava Hranáče z Ostrova n. Ohří. Model má laminátový trup, polystyrenové křídlo potažené dýhou, povrch folií  Oracover. Při hmotnosti 8 kg je model poháněn motorem DLA 64. Petr Panni přijel až z Horní Plané s modelem Starlet Stolp  ze stavebnice Graupner. Model v měřítku 1:4 má rozpětí 2,4m, hmotnost 7kg a je poháněn motorem Roto WI-35. Posledním novým účastníkem rakovnického poháru MVVS byl Václav Janko se svým akrobatickým modelem Spinks Akromaster. Měřítko 1 : 3,5 dává modelu rozpětí 2,5m. Při hmotnosti 7kg s ním nemá 4taktní motor Saito 40 větší problém.
 
Těsně před koncem soutěže se na letišti předvedl se svojí akrobatickou sestavou na skutečné Z-50LX v netradiční modré barvě bývalý reprezentant a mistr republiky Ing Jiří Pospíšil. Došlo tak prakticky k přímému porovnání letu skutečné „padesátky“ a dvou modelů Z-50, které se zúčastnily naší soutěže.
 
Před 16. hodinou obdrželi vítězové poháry, diplomy a spalovací nebo elektromotory MVVS. Čtvrtý sponzorský benzinový motor MVVS 30 si pak vylosoval Jarda Bělohoubek z Ostrova n. Ohří. Soutěž proběhla v přátelské atmosféře, a tak doufáme, že se se všemi soutěžícími setkáme i příští rok a to za silnější konkurence domácích.
 
Ing. Milan Hůla
 
 

Další informace

  • Teplota: 25 °C
  • Síla větru: 6 m/s
  • Směr větru: Jižní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr