Novoroční polétání 2016 Doporučený

I když mrzly prsty a baterie rychle ztrácely svoji energii, nad rakovnickým letištěm se prvního ledna odpoledne vznesla pěkná řádka rádiem řízených modelů.

To členové Leteckomodelářského klubu v Rakovníku dostáli svému dlouholetému zvyku a sešli se, často i se svými protějšky a přáteli, odpoledne na rakovnickém letišti k Novoročnímu polétání.
„Je to už naše staré pravidlo: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Takže, když se tu prvního ledna všichni modeláři sejdeme a zalétáme si, budeme dobře létat celý rok," vysvětlil Milan Hůla z Leteckomodelářského klubu Rakovník. A pravidlo je to opravdu staré. Kdy se letečtí modeláři začali na Nový rok na letišti scházet, si přesně nevybavují ani pamětníci: „Kdy to přesně bylo, to už si nevzpomínám, a koho to napadlo, také ne. Zkrátka sem někdo jednou prvního ledna přišel a ostatní se k němu přidávali. Mohlo to být tak v sedmdesátých letech," pátral v paměti Zdeněk Habart.
V novodobé historii, která by se dala počítat od přestěhování a vybudování nynějšího zázemí klubu na rakovnickém letišti, které by jen obtížně vznikalo bez finanční podpory MÚ Rakovník. Také díky tomu mohou modeláři posílat svá letadla prvního ledna do vzduchu dobrých patnáct let. Skoro pokaždé modelářům přeje počasí, takže si každý zalétá. I tentokrát až na nižší teplotu, se kterou piloti počítají, počasí přálo. Ani vítr příliš nefoukal. „Akorát jednou jsme se sem nedostali. Napadlo tolik sněhu, že se nám sem nepodařilo vyjet," vybavil si Milan Hůla.
Letos ale novoroční setkání na letišti mělo jednu novinku. Poprvé sem přijeli i kolegové rakovnických modelářů, členové Leteckomodelářského klubu Pavlíkov. Proč, vysvětlil jeho předseda Radim Hoblík: „Lidé z obou klubů mají k sobě blízko, znají se a navštěvují, takže jsme si řekli, že Novoroční polétání a zahájení sezony v květnu budeme dělat společně. Občas se také stalo, že jsme se prvního ledna na letiště kvůli počasí nedostali, takže prvního ledna budeme společně tady a prvního května budeme společně v Pavlíkově." Letečtí modeláři z Rakovníka a z Pavlíkova tedy letos úspěšně zahájili rok.
Sezonu zahajují prvního května tentokrát na letišti v Pavlíkově. Dál je čeká podle kalendáře leteckomodelářských soutěží celá řada akcí doma i na letištích po celé republice. Největší pak bude už tradiční, každé dva roky se opakující Model Air show Rakovník. Na více jak šedesát vystupujících, více jak sto modelů a doprovodný program se můžete těšit o víkendu třináctého a čtrnáctého srpna.
 

Článek převzat z Rakovnického deníku

Autor článku: Šárka Hoblíková

Fotografie: Galerie Rakovnického deníku

zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr