Rakovnické minimakety 2007

Po loňském úspěšném setkání modelářů nezhýčkaných RC řízením, kteří se věnují malým maketám, jsme na letošní rok připravili druhý ročník. Zároveň při debatách nad plánky a modely v loňském roce se zrodil nápad postavit nějaký model podle těchto starých plánků.

Proto jsme zároveň vyhlásili pro letošní ročník „Golden Age Cup“ čistě jako zábavní akci pro odreagování od přesných pravidel a rozměrů a honbě za výkony.
 
Letošní setkání se uskutečnilo 2. června, nikoliv jako dvoudenní akce vloni. Bylo to dáno počtem a složením účastníků, kdy se nám čtyři omluvili, buď pro nemoc, nebo jiné zaneprázdnění, a tak bychom na letišti do neděle zůstali tři. Objevily se i nové tváře, i když ne neznámé mezi modeláři – přijel Honza Vrba, Robert Pajas. Adam Jeník předváděl makety poháněné raketovým motorem Rapier. Z loňských účastníků to byli Tomáš Vostradovský, Petr Onemichl z Ústí a Petr Konopásek z Berouna, nechyběl ani Ing. Štefan Gašparín.
 
Po krátkém zahájení jsme se pustili do hodnocení a létání. Stroje pro Golden Age Cup se sešly tři:
 
    * SPAD XIII - Petr Konopásek
    * Corben Super Ace - Tomáš Vostradovský
    * Kinner Sportster - Petr Onemichl
 
Všechny tři modely byly nové, krásně zpracované a dosud nezalétané, a tak po krátkém zhodnocení shody se stavebním výkresem jsme nastoupili na plochu zalétávat. Letošní počasí, hlavně mírný severozápadní vítr, umožnilo létat již od rána, což nám vloni nevyšlo. Honza Vrba mezitím předvedl v letu svého RC Blériota XI. Létal, co mu baterky stačily. Při zalétávání poradili i zkušení „gumáskáři“ z rakovnického klubu – Zdeněk Habart a Václav Volráb. Modely se nakonec podařilo zalétat tak, jak ani původní vzory snad nelétaly. Dopoledne pak ještě zpestřil Adam Jeník, který přijel pouze ze zvědavosti a na chvíli, svými modely s raketovým pohonem. Sklidil velký úspěch, protože nic takového jsme tu zatím neviděli. V poledne doplnil pole účastníků Robert Pajas, který se svými modely a partnerkou přijel na kole. Kromě modelů, které jsem již uvedl, byly v sobotu ve vzduchu ještě Fokker D-VIII (oříšek) a Fokker E-III (pistácio) Petra Konopáska, Avia BH-10 a Fokker E-III (oříšky) Honzy Vrby, Rapid (oříšek) Ing. Gašparína, krásně létající Tiger Moth a Zlín-XII Roberta Pajase (oříšek a dvacetinka). Z raketových modelů to byl dopravní Comet a raketoplán Bell X-1 (i s RC soupravou!) Adama Jeníka. Od pořadatelských povinností se utrhl i Dáda Dvořák a odstartoval svého Pipera L-18 H (M CO2). Nad zpracováním makety Fokkera E-III Petra Konopáska všichni vrtěli hlavou – klidně by mohla soutěžit mezi kity v měřítku 1/48.
 
Ve vyhodnocení Golden Age Cupu došlo k tvrdé bitvě – druhého dělil od prvního jediný bod. Pořadí tedy bylo následující:
 
   1. Tomáš Vostradovský
   2. Petr Onemichl
   3. Petr Konopásek
 
Nebylo to ovšem to hlavní. Hlavní pro nás bylo, že jsme se sešli, popovídali a polétali si. Navíc letos nikdo nehavaroval tak, aby se to nedalo na místě opravit. Na příští ročník setkání slíbili účast všichni, GAC by měl mít větší účast, protože staré plánky nalákaly i nové účastníky.
 
LMK Rakovník poděkoval všem za účast, účastníci klubu za poskytnutý prostor a zabezpečení akce. Doufáme, že příštího setkání se budou moci zúčastnit i letošní omluvení, a hlavně Radek Gregovský, který tohle všechno vloni vyprovokoval.
 
 

Další informace

  • Teplota: 18 °C
  • Síla větru: 3 m/s
  • Směr větru: Jiho-západní
  • Obloha: Oblačno
  • Srážky: Bez srážek
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr