Modelářský tábor 2009

V termínu odCIMG0314 17.8. do 22.8.2009 jsme  realizovali 2. turnus modelářského tábora našeho LMK pro děti. Vzhledem k tomu, že se jednalo již o druhý běh, měli jsme  situaci jednodušší v tom, že veškeré zázemí tábora bylo postaveno, vše připraveno, drobné nedostatky odstraněny.

Druhý týden se dostavilo proti přihlášeným o jedno dítě více, takže konečný počet byl 16. Počet hraniční vzhledem k velikosti stanu, ale  pod dohledem 3 dospělých vedoucích (MuDr Ivo Michalička, Radek Filip, Lukáš Macourek ) a 3 praktikantů  se podařilo zorganizovat činnost tak, že nikdo nezahálel.
 
Základní náplní týdne  byla stavba  leteckých modelů  podle plánů. Obtížnost stavby byla vždy vybrána s ohledem na zkušenosti, věk a schopnosti jednotlivých dětí. Bylo tak možno vidět vznikající jednoduchá házela, házela s konstrukčními křídly,  upoutané modely až po složité konstrukční makety ( Čmelák  , apod. ) Aby byl program pestřejší, mohli všichni účastníci létat s vlastními,  nebo klubovými modely letadel (samokřídlo Tornádo, Easy Star 2x). Začátečníci  měli možnost  létat pod dohledem zkušenějších pilotů s klubovým samokřídlem za pomoci  systému „ učitel-žák“ na 2  vysílačích. Vzhledem k tomu, že počasí přálo ( někdy  bylo až příliš teplo ) naučili se i ti nejmladší do konce tábora létat. (8 let)
 
Ke zpestření programu jsme  měli na letištní ploše společně  s cyklisty Domu dětí a mládeže, pod vedením Hany Opatové, dlouholeté členky aeroklubu Rakovník a hlavně pilotky motorových letadel,možnost  shlédnou  ukázku výcviku služebních psů PČR a jejich nasazení při zadržení osoby. Dále po dohodě s Aeroklubem Rakovník jsme navštívili hangáry aeroklubu a mohli si prohlédnou skutečná letadla, zkusit si zalétat na trenažéru. My jsme  naopak pro cyklisty připravili improvizovaný, ale  velmi povedený „letecký den“ s ukázkou létání větroňů, házedel, akrobatů, nakonec i souboj 3 kombatů.
 
Blížil se závěr tábora a proto jsme v předvečer ukončení, uspořádali táborák pro všechny zúčastněné, rodiče nevyjímaje, Vedoucí pak večer  připravili pro účastníky bojovou hru v prostorách letiště a na závěr po setmění předvedli členové LMK Rakovník, Jiří Šmíd a Marek Šmíd noční létání s modely EPP, osvětlenými chemickými světly (pro rybáře) .Ve výtečné náladě odcházeli všichni k domovu hodně pozdě večer. 
   
Poslední den tábora jsme uspořádali 2 letecké soutěže. Dopoledne nestandardní soutěž v přistání samokřídlem na přesnost přistání, které se po týdnu trénování mohli zúčastnit i ti nejmenší. Odpoledne pak proběhla soutěž v kategorii házedel dle oficiálních pravidel s 10 hody.  Během vyhodnocování výsledků soutěže a přípravy diplomů s cenami nás navštívila pilotka ČSA Monika Pazderová(Airbus A300), která po krátkém představení ochotně přibližně  2  hodiny  odpovídala na řadu dotazů.
 
Za již kazícího se počasí vyvrcholil tábor vyhlášením vítězů a předáním cen. Loučení se neslo v duchu těšení se na příští tábor roku 2010. Že se podařilo nadchnout některé z dětí pro aktivní modelařinu svědčí fakt, že  již teď se někteří z nich přihlásili do modelářského kroužku Domu dětí a mládeže.
 
Za vedoucí druhého turnusu: MuDr Ivo Michalička
Vedoucí: MuDr Ivo Michalička, Radek Filip, Lukáš Macourek.
Praktikanti: Josef Tománek, Alex Makarič, Jakub Michalička.
Organizace: Vydra Pavel, Ing. Hůla Milan, Habart Jiří, Habart Zdeněk, Šmíd Jiří, Hoblík Jaromír, Nachtigal Jiří, Nachtigal Jiří ml., Chytrý Václav, Volráb Václav, Vyskočil Jiří, Doubrava Václav. 
 
 
zpátky nahoru

Počasí na letišti

Web Airshow

Airshow

Web ASTR

ASTR

Web LKRK

LKRK

Kudy na letiště

Navigace

QR pro navigaci

Sponzor

Mraky, déšť

Vítr